AccessRock_Raubtier_Madman_KB_20

13/3 – 2014

”Jag läste en recension av Pansargryning i en norrländsk blaska, det stod att vi var för hårda. Bra, då kan du sitta där och lyssna på Håkan Hellström och falla ner på knä inför Sveriges Elit.” – Hulkoff.

Recensenten har rätt i en sak, Raubtier är hårda, hårdare än jag hört dem förut, men framförallt är de mer energiska och samspelta, även fast det sistnämnda aldrig varit något problem. Raubtier visar varför de är Sveriges bästa liveband – från inledande Det Finns Bara Krig till avslutande Låt Napalmen Regna är energin på topp. Självklart består introt av den nostalgiska melodislingan från Björnes Magasin och outro från The Terminator.

AccessRock_Raubtier_Madman_KB_18Att energin är på topp under hela spelningen denna kväll kan Raubtier tacka publiken för, som verkligen visar att de är bandets fjärde medlem. Förutom att det bildas ett antal circle pits under spelningens gång så har de flesta armarna uppsträckta och låter sina ölfuktiga halsar skråla för fullt. Under ett flertal refränger är Hulkoff tyst medan publiken har ordet.
Lite otippat, men under Lebensgefahr händer något som jag aldrig bevittnat förr under en Raubtier-spelning, Hulkoffs stenhårda ansikte spricker upp i ett genuint leende när publiken sjunger refrängen, vilket mycket väl kan vara den vackraste stunden på hela kvällen.

AccessRock_Raubtier_Madman_KB_26

Hulkoff är verkligen en sann poet av vår tid med sina genialiska låttexter bestående av snygga rim och meningsuppbyggnader, men han är även en charmör där han står och berättar hur mycket han gillar de sydliga breddgraderna, men har lite problem med att förstå språket även fast han lär sig långsamt, med betoning på långsamt. Han bjuder på en hel del sköna anekdoter och berättar historier.
Även om Hulkoff är frontman och den tydliga generalen i bandet så hade inte maskineriet i Raubtier varit funktionellt utan Jonas Kjellgren som med sin pondus och sköna grimaser är en fröjd för ögat. Han lunkar fram och tillbaka likt en marscherande soldat samt lyfter vissa av låtarna till nya höjder när han stämmer upp i sång.
Buffalo Bill syns knappt bakom sitt trumset, men han hörs desto mer. Sveriges hårdaste batterist för fram bandet likt marscherande soldater som gör sig redo för krig. Tillsammans bildar de en helhet, ett Rovdjur. Spelglädjen är genuin och enorm.

Raubtier bjuder på ett antal låtar från det nya mästerliga albumet Pansargryning vilka alla smälter in perfekt bland klassiker som Polarvargen, Dobermann, Världsherravälde med flera. Publiken verkar även ha gjort sin läxa på dessa då de kan vartenda ord.
Raubtier är inte bara ren och skär metal från Haparanda, utan de är även kärlek och värme samt stora hjältar till en skara skrålande människor denna kväll som förmodligen kommer säga att detta är deras bästa upplevelse med Rovdjuret, jag är benägen att hålla med.

Bäst: Låt Napalmen Regna och Hulkoffs leende under Lebensgefahr.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9/10

Setlist:
Det Finns Bara Krig
Från Min Kalla Döda Hand
Skjut, Gräv, Tig
Dieseldöden
Polarvargen
Vittring
Änglar
Dieselrök
Jaga Hårt
Lebensgefahr
Sveriges Elit
Qaqortoq
Achtung Panzer
Dobermann
Bränder
Besten I Mig
Världsherravälde
Panzarmarsch
Kamphund
Låt Napalmen Regna

För fler bilder klicka HÄR.
Skribent/fotograf: Jonas ”Madman” Persson.

AccessRock_Raubtier_Madman_KB_21