• Festival

raubtier_accessrock_getawayrockfestival_tottie_05

15/8-2013

Sabaton Open Air’s första kväll har infunnit sig. Framför Main Stage står kvällens, utan tvekan, största publik och skriker ”Raubtier! Raubtier!” lite förväntansfullt sådär. Detta är Raubtier’s andra och sista spelning denna sommar och det märks hur efterlängtade de är i åskådarnas jubel när introt till Björnes Magasin sedvanligt strömmar ut från högtalarna.

Spelningen inleds med Det Finns Bara Krig och både band och publik verkar vara på topp ikväll. Det är fjärde året de spelar på denna festival och Hulkoff säger att det är en stor ära för dem att få avsluta sin ”omfattande turné” här i Falun, som ligger honom mycket varmt om hjärtat. Raubtier har publiken fast i ett järngrepp och varenda gång det ska viftas med armar eller dylikt är åskådarna med direkt.

Visuellt är Raubtier underbara ikväll. Få kan se så brutala ut som trion gör tillsammans på scenen. Musiken är tung, men ljudet från scenen gör den inte riktigt rättvisa. Sången låter lite trött i vissa partier fram emot slutet och ibland låter den till och med lite för högt där jag står. Detta är dock inget publiken verkar bry sig om överhuvudtaget. Dessutom sjunger alla med så högt att de förmodligen mest hör sina egna röster.

Inför Hjärteblod tackar Hulkoff oss så mycket för att vi står ut med att lyssna på ”deras jävla skrammel”, vilket framkallar skrattsalvor hos åskådarna. En stor del av varför Raubtier är så grymma live beror ju faktiskt på att man får lyssna på frontmannens briljanta mellansnack. Nästa gång publiken får sig ett skratt är när han presenterar låten Achtung Panzer genom att förklara att det nu kommer en riktig kärlekslåt – en låt om kärleken mellan män, kvinnor och… Stridsvagnar.

Jag har troligtvis sett Raubtier live fler gånger de senaste två åren än vad de flesta andra har gjort. Denna gång var ljudet inte på topp, vilket givetvis inte gynnade bandet. Dock är de så underhållande att se live att det inte förstör så mycket som det hade kunnat göra.

Betyg: 7/10

Skribent och fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.