• Arrangör

Aerosmith_AccessRock_Dave_Tele2Arena-62014-06-01

Rival Sons
RivalSons_AccessRock_Dave_Tele2Arena-4Vid 19.30 är det dags för Sverige-vännerna i Rival Sons att inta scen för att värma upp publiken innan Aerosmith.
På bara två år har de tagit sig från klubbscenerna till större inomhusarenor i eget namn, från de stora festivalerna till arenor där de öppnar för USA:s största rockband någonsin. Det är ett makalöst lyft de har gjort och det är tack vare frekventa besök, hårt arbete och tokleverans.
Sedan de var här senast har de bytt ut basisten Robin Everhart mot nykomlingen Dave Beste, ett val som ger bandet en ytterst kompetent ersättare och dessutom en mycket stark bakgrundssångare.

Det är otäckt lite folk på plats, Stockholmspubliken tar sin tid på sig och det är ännu inte i närheten av de beryktade sammanlagt 16000 personerna som ska ha äntrat arenan under kvällen. Kan Rival Sons bry sig mindre? Knappast.
RivalSons_AccessRock_Dave_Tele2Arena-5Man kör igång Electric Man från plattan Great Western Valkyrie som släpps i dagarna, ljudet studsar något enormt inne i den stora arenan men det är ändå bra kräm och en välmixad historia. Bandet ger verkligen allt och Jay Buchanan tar i mer än jag någonsin sett honom göra innan.

Av de åtta låtar man hinner avverka är fem ifrån kommande plattan så det är svårt för publiken att bli en del av det, speciellt då man har en helt enorm Golden Circle-fålla (där undertecknad under hela kvällen står mycket luftigt och slipper allt som har med trängsel att göra) som gör att större delen av publiken hamnar otroligt långt bort om de inte köpt biljetter som ligger en betydande prisklass upp. Det är verkligen inte en schyst grej.
Från tidigare album bjuder man på Pressure And Time, Keep On Swinging och Face Of Light, tre val som både kan hyllas eller ifrågasättas. När bandet inte spelar i eget namn måste man dessvärre skippa många låtar som ses som helt givna på varje konsert och nu var det trots allt den nya plattan som skulle promotas. Detta görs på ett ypperligt sätt och Rival Sons visar att de inte på något sätt tänker ta något för givet på scen. De ger allt.

Bäst: Att de går hem så väl och känns så naturliga på en arenascen så snart efter att man sett dem på klubbar.
Sämst: Att nya plattan inte är släppt än så att man kan sjunga med i alla låtarna och skapa den elektriska stämning mellan band och publik som man vant sig vid när det gäller detta gäng.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist
Electric Man
Good Luck
Secret
Pressure And Time
Keep On Swinging
Face Of Light
Play The Fool
Open My Eyes

Foto: Dave

__________________________________________________________________________________________________

Aerosmith_AccessRock_Dave_Tele2Arena-11

Aerosmith

Äntligen är det dags att bli av med den viktiga oskulden, att till slut få se Aerosmith live.
Jay Jay French i Twisted Sister nämnde under deras gig på Skogsröjet förra året att det är fem klassiska band kvar som fortfarande spelar med sina orginalsättningar: Twisted Sister, ZZ Top, Rush, Mötley Crüe och Aerosmith. Denna kväll knyter jag säcken då ”the bad boys from Boston” ställer sig på scen: Steven Tyler (sång), Joe Perry (gitarr, sång), Brad Whitford (gitarr), Tom Hamilton (bas) och Joey Kramer (trummor). Det känns verkligen historiskt och nu när arenan fyllts på lite bättre känns det som att det kan bli hur bra som helst.

Aerosmith_AccessRock_Dave_Tele2Arena-30Efter att ha grävt i lite setlistor från turnén såg jag hur det bara blev bättre och bättre för varje konsert och i takt med detta steg mina förväntningar.
Innan jag vet ordet av står kvintetten på scen och river av titelspåret från mitt favoritalbum, Draw The Line (1977). Det är så smutsigt, så elakt och så bluesigt att jag håller på att ramla i backen. Joe Perry på slidegitarr och team Hamilton/Whitford köttar karakteristiskt riffande. Om Steven Tyler finns det inte så mycket att säga mer än att han är den perfekta sångaren och frontmannen. Vid 66 års ålder levererar han fortfarande 40 år gamla dängor på ett felfritt och fullkomligt övertygande sätt. Trots röstoperationer och missbruk i det förflutna har han hela sin pipa kvar, det är så imponerande att det inte är klokt. Endast Paul McCartney och Glenn Hughes får mig att tappa hakan så idag, dessa har dock inte Stevens totala sex appeal och coolhet kvar. Här snackar vi tonårstjejer som står och skriker helt okontrollerat som på 60-talet vid åsynen av en regelrätt folkpensionär. Vilken cirkus.

Man avverkar som vanligt alldeles för få låtar i förhållande till hur många ”måste-låtar” man har och det är de allra största hitsen som dominerar låtlistan. Det smyger sig dock in några gamla klassiker i form av bl.a No More No More, Last Child och Toys In The Attic.
Ifrån senaste skivan Music From Another Dimension! smyger sig Oh Yeah och Perry-sjungna Freedom Fighter in, dessutom kastar man in Come Together (Beatles) även i Stockholm.
En stor eloge ska ges till keyboardisten Buck Johnson som även hjälper till att lägga bandets ohärmliga och följsamma stämmor.

När det är dags för extranummer plockas det fram ett piano på catwalken som Steven sätter sig vid och drar igång en lika mumlande som magisk Dream On. Under solot kliver Perry upp på pianot, på vilket Tyler storslaget avslutar låten med sina mäktiga skrik och en pondus som få sångare i rockens historia haft.
Som avslutningslåt får vi den sexigt pulserande Sweet Emotion, även om finnarna fick ännu ett extranummer i form av Mama Kin under föregående konsert så känns det inte på något sätt som att man blir snuvad på konfekten.

Aerosmith visar att de förtjänat epitetet ”America’s Greatest Rock And Roll Band”, det är en makalös uppvisning vi bjuds på och jag är helt krossad. Vilket otroligt band, vilka stålgubbar. Jag finner inte nog med superlativ för att beskriva hur beundransvärda gubbarna är.

Bäst: Dream On, att få höra den live för första gången i en så otrolig version tog tag i hela ens själ.
Sämst: Hur i helsike kan det inte vara fullsatt? Jag vill ha ett svar. Eller nej, inget svar duger.
Betyg: 9/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist
Draw The Line
Eat The Rich
Love In An Elevator
No More No More
Oh Yeah
Cryin’ 
Jaded
Livin’ On The Edge
Last Child
Rag Doll
Freedom Fighter
Toys In The Attic
Janie’s Got A Gun
I Don’t Want To Miss A Thing
Come Together (Beatles)
Dude (Looks Like A Lady)
Walk This Way

Dream On
Sweet Emotion