• Arrangör

20/6 – 2017

I strålande sol beträder Rob Zombie och hans band Gröna Lunds stora scen. Det är kanske inte den mest optimala inramningen för en konsert med skräckkungen själv, men man river trots det av de inledande ackorden till Dead City Radio and the New Gods of Supertown. Bandet, och framförallt frontmannen, är taggade till max. De studsar runt på scenen, springer från den ena kanten till den andra och försöker få igång publiken. Trots att man leverar klanderfria versioner av bland annat Superbeast, Well, Everybody’s Fucking in a U.F.O. och More Human Than Human så tvingas man snabbt inse att detta är lite fel forum för en spelning med Rob Zombie.

Solljuset gör ju sitt för att förstöra inramningen, men även det faktum att det ska vara en spelning för alla åldrar gör ljudbilden klen och det saknas ordentligt tryck i musiken. Att vi dessutom bjuds på en festivalanpassad, avskalad version av Robbans annars mäktiga scenshow drar ju också ner helheten. Inga monster klampar ut på scen, utan istället kastas två gröna, uppblåsta aliens ut i publiken. Två trista covers och ett gitarrsolo (John 5 må vara en duktig gitarrist, men gitarrsolon är sällan roliga) hjälper inte heller. Den Massachusetts-födde frontmannen är, som tur är, en entertainer och lyckas ändå hålla spelningen flytande, mycket tack vare sitt underhållande mellansnack och sin energi på scen.

Efter en dryg timme sveper mörka moln in över Gröna Lund, vilket tycks passa bandet som handen i handsken. Inramningen blir bättre och bandet tycks bli tyngre. Som att de hittar ny energi, något som frontmannen också uppmärksammar när han säger att han helt plötsligt fick lust att spela fler låtar än det kortare set de från början hade tänkt sig. En nådlös Meet the Creeper följs av en snygg Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga och en mörk Lords of Salem avslutar ordinarie set. Som extranummer får vi obligatoriska Dragula, en tonårsstinn Trade In Your Guns For a Coffin och en benhård Wurdalak. Avslutningen visar alltså vad Rob Zombie och hans orkester har kapacitet att göra när humöret är rätt.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby