• Festival

Accessrock_Dave_Metaltown_Sabaton-1-14 

5/7-2013

Sabaton har tagit världen med storm och blivit nästan löjligt stora. Senaste plattan Carolus Rex, som släpptes förra året via Nuclear Blast Records, har sålt platina och bandet är ute och turnerar världen över. De stannade till i Göteborg denna fina sommardag för att bjuda oss på en repris av förra årets vansinnigt grymma spelning här på Metaltown.

Jag överdriver verkligen inte när jag säger att de var vansinnigt grymma här förra året. Där och då, i skenet av pyrotekniken, erkände jag för mig själv att jag gillar Sabaton. Och det gör jag fortfarande, efter att ha sett dem x antal gånger efter den spelningen. Jag har med andra ord höga förväntningar på detta.

Det är Fire Stage som får ta emot Sabaton ikväll. De har helt klart störst publik hittills på Metaltown och sångaren Joakim Brodén utbrister tidigt under spelningen ”det här är fan sjukt, jag har redan gåshud”. Jag förstår honom. Sabatons publik är alltid lika underbar, och det är de även ikväll. Musiken däremot låter inte helt och hållet så bra som den brukar. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är något som saknas. Det där lilla extra, som Sabaton annars brukar vara så duktiga på att erbjuda.

Accessrock_Dave_Metaltown_Sabaton-1-17Bandmedlemmarna har dock, som vanligt, sprudlande energi på scenen och springer runt och bjuder på sig själva. De kör mycket från senaste plattan idag (eftersom folk har klagat på att det bjuds på för lite av de svenska låtarna från den, säger Joakim) och låtarna går verkligen hem bland åskådarna. Som vanligt på en Sabaton-spelning är det heller aldrig tyst mellan låtarna, utan publiken skriker ”Sabaton! Sabaton!” så fort musiken tystnar.

Karolinens Bön är mäktig ikväll. Även En Livstid I Krig levereras på ett klanderfritt sätt, även om den inte ger mig gåshud den här gången (som den gjorde sist jag såg dem på Gröna Lund i maj i år). Innan låten inleds berättar Joakim att publiken som hittills sjungit med högst i denna låt är publiken i Göteborg (när de sålde så många biljetter att de fick uppgraderas från Lisebergshallen till Scandinavium (han påpekar här att han inte ljuger eller slickar röv, eller kanske lite ändå). De hoppas på att ta rekord ikväll i alla fall. Det gör de inte. Men publiken gör åtminstone ett gott försök.

Art Of War och Primo Victoria uppskattas som vanligt mycket. Innan 40:1 säger Joakim att om han inte snackar så mycket hinner de ju spela mer och aldrig har han hört så många personer jubla för att han ska hålla käften. De avslutar sedan kvällens spelning med Metal Crüe framför en publik i extas. De är absolut inte dåliga ikväll, de är bara inte riktigt lika bra som de brukar vara. Jag antar att jag har sett dem för många gånger och kanske blivit lite kräsen.

Bäst: Karolinens Bön och En Livstid I Krig.

Sämst: Jag hade lite för stora förväntningar som inte uppnåddes.

Betyg: 7/10

Skribent: Tottie

Fotograf: Dave

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.