• Festival

 sabaton_accessrock_sabatonopenair_tottie_13

17/8-2013

Kvällens och hela festivalens huvudakt Sabaton anländer till Main Stage i en bandvagn några minuter innan spelningen ska börja. Publiken står och ropar ”Sabaton!” och ”Pyro-Per!” framför scenen som nu är täckt av ett svart skynke. Plötligt känns festivalen helt fullproppad med folk. Jag har även noterat att det står en hel folksamling en bit bort utanför festivalens staket och tjuvlyssnar, trots att de omöjligt kan höra eller se särskilt bra därifrån.

När Europe’s låt The Final Countdown börjar spelas övergår ropen som vanligt till jubel och en rejäl allsång. När den väl är färdig och skynket faller får vi se Sabaton stå bakom det, lika energiska och glada som vanligt.

Ikväll bjuds vi på en speciell show där hela The Art Of War-plattan framförs i sin helhet. Under dessa 50 minuter får vi inget mellansnack överhuvudtaget, vilket känns konstigt, opersonligt och inte likt Sabaton. Det är dock roligt att få höra en varierad setlist med nya låtar som till exempel Unbreakable och Firestorm, som aldrig framförts live förut. Trots att nya låtar spelas är det dock de gamla vanliga som går hem allra bäst hos publiken, även om allsången pågår hela tiden. Bakom mig står någon och sjunger med (så falskt att jag till slut var tvungen att flytta på mig) i vartenda ord i varenda låt.

Efter dessa 50 minuter av The Art Of War börjar svenska nationalsången spelas och scenen byggs om medan bandmedlemmarna försvinner ut en stund. När de kommer tillbaka är det Carolus Rex vi får höra och publiken är i extas. Det råder ingen tvekan om den senaste plattans popularitet. Efter den tar frontmannen Joakim Brodén äntligen av sig solbrillorna och hälsar på oss. ”Har ni någon aning om hur svårt det är för mig att hålla käften i 50 minuter?!”

Nu när han väl får prata kommer han inte riktigt på vad han ska säga, men han välkomnar oss alla till deras hemstad, Falun. Precis som när jag såg dem på Gröna Lund tidigare i år börjar publiken sjunga på Swedish Pagans som inte finns med i setlisten. Joakim säger att vi måste förtjäna den ikväll, vilket vi också gör en stund senare, efter att han har frågat deras tyska ljudtekniker om det är ok att de spelar den.

De bjuder avslutningsvis på en show som fylls av hits som Gott Mit Uns, Attero Dominatus och Primo Victoria. En Livstid I Krig är som vanligt oerhört vacker med stark allsång och det är nog svårt att hitta en bättre avslutningslåt än den extremt party- och allsångvänliga låten Metal Crüe. Sabaton bjuder återigen på en storslagen show som avslutas med massor av fyrverkerier. Jag har väldigt svårt att tro att någon går härifrån missnöjd ikväll. Men, snälla Sabaton, skippa inte mellansnacket så där länge igen, okej?

Betyg: 8/10

Skribent och fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.

Setlist:
Ghost Division
The Art Of War
40:1
Unbreakable
Cliffs Of Gallipoli
Talvisota
Panzerkampf
Union (Slopes Of St. Benedict)
The Price Of A Mile
Firestorm
Carolus Rex
Gott Mit Uns
Karolinens Bön
Swedish Pagans
Attero Dominatus
Uprising
En Livstid I Krig
Primo Victoria
Metal Crüe