Dave_Accessrock_Satyricon_Nalen_Stockholm-7

26/4 – 2015

”Jag förstår att det känns konstigt att det är söndag. Men tänk på alla de idioterna som sitter hemma och ser på repris av Skavlan!”

Just denna söndag finns det bara ett riktigt ställe att vara på, och det är skådeplatsen för Satyricons sista urladdning av rå svartmetallsmagi på denna europeiska turnésväng. Nalens stora sal utgör en perfekt stämningsfull inramning för denna något annorlunda föreställning i fyra akter. Bossman Satyrs skugga dansar över väggarnas guldpelare när han lutar sig ut över publiken och tvingar fram respons enbart med sin blick.

Man öppnar starkt med The Rite Of Our Cross och har dessutom tungviktare som Now, Diabolical och Black Crow On A Tombstone i setets inledning. Inför turnén som dubbats The Dawn Of A New Age trycktes det på okonventionalitet, nyskrivna partier och avdammande av låtar som inte spelats live på ett tag. Dock känns det som att Filthgrinder och turnéns namne är de enda låtarna som inte känns helt givna på setlisten. Detta gör desto mindre när speltiden fylls ut av de bästa mörka riffen och kraftfullt vrålade refrängerna från den grymma repertoaren. Det är svårt att förstå hur de orkar med att göra det här så våldsamt bra i två hela timmar varje kväll.

Det mest oväntat grymma ögonblicket är den lilla jamsessionen i mitten på tredje akten. Bandet har under turnén bjudit in fans som spelar annorlunda instrument att bli en del av showen, och kvällens gästartist är en man som behärskar vad jag tror är en vevlira (rätta mig om jag har fel). Det historiska instrumentet lägger en helt ny, atmosfärisk struktur över Satyricons existerande sound, och det låter faktiskt helt galet snyggt. I övrigt lämnar ljudbilden en del att önska, särskilt i basväg. Satyrs röst låter dock lika bra som den kanske någonsin gjort, och ljudet från Frosts fort till trumset är högklassigt.

Publikens hängivelse är så stor att Satyr menar att de trogna på första raden kan texterna så pass bra att han skulle kunna gå backstage och dricka (Wongraven-) champagne. Istället dirigerar han publiken genom allsång i Die By My Hand, i nytt arrangemang efter den konsert på Oslos Operahus hösten 2013 som under denna turné gjorts tillgänglig i DVD-form. Den norska nationella operakören är ikväll representerad endast i synthetiserad form, och publiken får således ta i desto mer. Den typiska uppmaningen ”sing like you’ve never sung before” verkar tas på allvar då åhörarnas röster ekar mellan Stora Salens spegelbeklädda väggar i introt till Mother North. Det är ett ytterst värdigt avslut på turnén, och endast tiden kan nu utvisa i vilken riktning norrmännen kommer att röra sig framöver.

Betyg: 9/10

Setlist:

Akt I
Voice Of Shadows (intro)
The Rite Of Our Cross
Our World, It Rumbles Tonight
Now, Diabolical
Black Crow On A Tombstone
Filthgrinder

Akt II
The Dawn Of A New Age
Ageless Northern Spirit
Walk The Path Of Sorrow
A New Enemy
Die By My Hand
The Infinity Of Time And Space

Akt III
The Pentagram Burns
The Wolfpack
(Jam)
With Ravenous Hunger
Mother North

Akt IV
Fuel For Hatred
K.I.N.G.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave – fler foton HÄR