12/11 – 2011
Ovis Records / Horns Up Agency

Spottloskor, löskukar, clown-corpsepaint, löjliga hattar, en sångare som har håret uppsatt i två stycken flätor och en gitarrist med luggen kammad likt en död, elak tysk diktator. Nej, det rör sig inte om en freakshow. Det är bara en vanlig dag på jobbet för rockbandet Skitarg. Skitarg är bandet som har gjort sig (ö)kända genom sin annorlunda scenshow och sina texter om att bryta nacken av hästar, bruna skatter och att falla ner på knä och suga… ja, ni vet.

Det är trångt på golvet framför scenen på Harry B James denna höstnatt. Att detta band har spridit sin säd väl bland Stockholms hårdrockspublik råder det ingen tvekan om. Med två starka skivor i bagaget, Skitarg (2010) och Den Hårdaste Jäveln (2011), så tar clownerna från helvetet plats på scen, och lyckas på en gång ta sin publik i befattning. Även den del av publiken som inte kan texterna (antagligen här för att ryktet om bandets scenshow har nått dem) slår med sina knutna nävar hål i luften och hoppar i takt med bandets musik.

Kepskrematoriet och Spetälsk ängel utgör en hård och stabil inledning. Nyare nummer som Ner på knä och Bruna skatter går inte hem hos publiken på samma sätt som det äldre materialet, även om jag spår att Sportabort kommer att bli en framtida live-favorit. Hos mig är den redan en stor favorit.

Bandet är på lekhumör, och levererar till max. Även om ljudet inte är i toppklass så lyckas bandet att underhålla. Låtar som Jag bryter nacken av din häst och Kjell Is Here uppskattas av publiken, och framförs på ett oklanderligt sätt. De båda sångarna Necrofilip och Barnet far omkring på scen som om de drabbats av solsting, och plockar ständigt upp nya leksaker att underhålla publiken med. När tonerna till avslutande Släck ett ljus klingat ut står publiken kvar och sjunger den lättsjungna refrängen som om de vore på Skansen en tisdagskväll under sommaren. Skitarg kan det där med att underhålla.

Bäst: Släck ett ljus
Sämst: Ljudet.
Betyg: 8/10

Jimmy Rimsby