• Festival

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26/5-2012

Skitarg bjöd på en kort men underhållande spelning på lördagseftermiddagen. Just denna dag är det ettårsjubileum för senaste plattan Den Hårdaste Jäveln och det passar ju alldeles utmärkt att fira detta med en spelning på årets upplaga av Metallsvenskan. Nya albumet Tarmageddon är på gång men vi kommer inte få höra något från det idag (tyvärr).

Det är trångt framför scenen där fansen steks i den gassande solen. Vulva smyger upp för att få igång publiken. Varulf följer efter med en cigarett i mungipan. Övriga bandmedlemmar ansluter och sist av allt kommer Necrofilip och Barnet in med varsitt monstruöst uppblåsbart manligt könsorgan i högsta hugg. Dessa gigantiska snoppar placeras ut på varsin sida av scenen och beskådas av publiken.

Alla som är på plats verkar grymt laddade inför denna uppvisning. Barnet introducerar vad som kommer att bjudas på denna afton (”Ni förväntar er något storartat och det kommer ni inte att få, men ni ska få något roligt”) och röjet drar igång ordentligt med Ner På Knä.

Precis som det brukar gå till på en spelning med Skitarg är det tusen saker som händer samtidigt. Barnet hoppar ner från scenen, springer in i publiken och röjer, efter att han har hoppat runt på scenen med en sopborste i högsta hugg, samtidigt som Necrofilip står och utför någon slags ”sexig” dans vid scenkanten. En sekund senare hittar Barnet en liten kyl med energidryck på scenen och lurar publiken att han ska spruta energidryck över dem. Jag skrattar gott när han istället häller ut den och kastar in den på scenen till publikens besvikelse. Nu har det alltså gått två låtar.

”This one is for the ladies”, konstaterar Necrofilip medan tonerna till den gamla godingen Kjell Is Here börjar spelas. Denna låt är ytterst allsångsvänlig och publiken kan vartenda ord. Hånglet mellan Barnet och Necrofilip som avslutar låten var bättre för dem än vad det var för oss i publiken (enligt de själva). Necrofilip påpekar sedan glatt att hans mamma finns i publiken och troligtvis är fruktansvärt stolt över sin son just nu (”Tack för att ni kom och förlåt för att ni ångrar er”).

Vi applåderar snällt för Necrofilips mamma och får sedan avnjuta låten som handlar om att göra smutsiga saker med spökpirater. Självfallet talar jag om Bruna Skatter. Barnet balanserar på scenen och håller nästan på att ramla ner, vilket ser väldigt roligt ut. Han skålar (vatten) med folket i öltältet när låten är slut (”för att de vid scenen får ju inte ha alkohol med sig, haha!”) och förklarar sedan för oss att vi nu ska få höra en fruktansvärt larvig låt.

Under denna fruktansvärt larviga låt rider Barnet på en gunghäst, gunghästen kastas i golvet, nacken på gunghästen bryts av… Publiken uppskattar fortfarande Jag Bryter Nacken Av Din Häst och den gör stor succé även på denna spelning. Nu åker även den obligatoriska dildon fram och Barnet drar den lite lekfullt genom Varulfs hår. Det avbrutna hästhuvudet har burits upp på scenen – gunghästen är definitivt död.

Necrofilip erkänner att det nu inte är mycket tid kvar. De måste nämligen hinna leka i lekparken också. Därför blir Släck Ett Ljus kvällens allra sista låt. Man ser knappt staketet för allt hår som flyger upp och ner bland publiken. När låten börjar lida mot sitt slut slinker bandmedlemmarna av scenen en efter en tills ingen är kvar. Publiken skriker ”EN GÅNG TILL”!

Ingenting händer.

”MERA SKITARG!”

Ingenting händer.

”KOM IGEN SKITARG, KOM IGEN!”

Fortfarande ingenting.

Till slut hörs ett desperat skrik från någon i publiken ”Necro, ditt as, upp på scenen!”

Publiken försöker med allt men Skitarg har verkligen spelat färdigt för ikväll. Tråkigt men sant.

Ikväll gör Skitarg förvisso inte sitt bästa gig någonsin (jag drömmer mig tillbaka till Skogsröjet 2011 och deras underbara spelning där) men de lyckas alltid vara så fruktansvärt underhållande. Ikväll var definitivt inget undantag. De körde sina mest populära låtar och de gjorde det på det oerhört roliga och uppskattade sätt som bara Skitarg kan bemästra. Det här är helt klart ett band man ska se när man får chansen att göra det.

Setlist:

Kepskrematoriet
Ner På Knä
Kjell Is Here
Bruna Skatter
Jag Bryter Nacken Av Din Häst
Släck Ett Ljus

Bäst: Bruna Skatter och Släck Ett Ljus.
Sämst: Inget extranummer.
Betyg: 7/10