• Arrangör

soilwork_klubben_accessrock_tottie_22
30/4 – 2015

När Soilwork kommer till stan på självaste Valborgsmässoafton är det varmt som en majbrasa och sprakande energifullt i publiken. Hettan verkar ha fått ett ordentligt grepp om denna recensent, då jag efteråt fick feber som fortfarande inte velat ge sig. Jag vill därför be om ursäkt för eventuella inslag av feberhallucinationer i texten.

De melodiska dödsmetallherrarna firar 20 år som band med att släppa karriärens första live-DVD/Blu-ray, Live In The Heart Of Helsinki, och spelar dessutom tre datum i Sverige och Norge. This Momentary Bliss får inleda den första av dessa kvällar, och låtens höga tempo och catchiga riff verkar resonera perfekt med feststämningen i publiken. Med samma kvaliteter skapar Overload ett hav av hoppande och moshande metalheads framme vid scenen. Det är inte konstigt att det, efter bara fyra låtar, går att skymta en oturlig någon hållande ett glas med is mot en klassisk, moshpitorsakad huvudskada. Det verkar helt enkelt vara svårt att stå stilla när Soilwork ger sitt bästa.

Björn ”Speed” Strid får med sig publiken direkt och bevisar att han är en formidabel frontman. De ofta lite för långa mellansnacken accepteras endast tack vare att de framförs på den finaste skånska (helsingborgska, naturligtvis). I sin skinnkavaj à la Joey Tempest svettas han minst lika mycket som vi i publikhavet, och jag begriper inte att han klarar sig från att dö av värmeslag. Sången låter dessutom grym, möjligtvis bortsett från de högsta tonerna i rensången. Det verkar som att han inte alltid hör sig själv helt optimalt.

soilwork_klubben_accessrock_tottie_15
Dirk Verbeuren
s trumspel är en fröjd för örat, och samspelet mellan stränginstrumentalisterna på scen är energiskt – det blir ibland rentav lite för mycket gitarrduell av det hela. Framförallt märks det ändå att de har kul och lever på publiken. Det blir en slags revansch för senast de spelade i huvudstaden, en novembermåndag 2013. Det är lite tråkigt bara att kvällens setlist till stora delar är densamma som då. Nämnvärt är dock att Whispers And Lights från senaste dubbelalbumet The Living Infinite framförs live för första gången. På riktigt, som Strid vill poängtera. Jag vet dock inte om den relativt stillsamma låten tillför något extraordinärt till setet som redan till stor del består av låtar från det senaste alstret. Istället är det Nerve, Distortion Sleep och, självklart, avslutande Stabbing The Drama som är de starkast lysande punkterna i den liverepertoar Soilwork visar upp ikväll.

Betyg: 7/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Totties bilder från Klubben 4/11 – 2013.