• Festival

Sonata

6/6-2013
Nuclear Blast Records

Sonata Arctica är ett band jag i princip slutade lyssna på när jag fyllde 14. Jag har däremot haft den stora äran att beskåda dem live en hel del gånger på senare tid och gillat det jag sett. Nu senast var det i januari när de spelade på Klubben i Stockholm. Det var en fantastiskt bra spelning som gjorde att mina förväntningar inför att se dem i (förhoppningsvis) strålande solsken på Sweden Rock Festival var förhållandevis höga.

Solsken var det minsann. Nästan lite för mycket faktiskt. Men lika glad är jag för det när Sonata Arctica kliver ut på scenen. De har en förmåga att få mig att le bara genom att titta på dem. Frontmannen Tony Kakko ser så underbart gullig och glad ut hela tiden. Han hälsar oss med ett glatt ”God morgon Sverige” och spelningen öser igång. Han berättar att det är tredje gången de spelar på Sweden Rock Festival och att de alltid har haft så fint väder.

Det är en riktigt härlig festivalstämning under hela spelningen med mycket dans och allsång från publikens sida. Den enda låt jag känner blir lite seg och långdragen är I Have A Right från senaste plattan Stones Grow Her Name. Däremot är klassikern Replica vansinnigt mysig idag när Tony sätter sig ner längst fram på scenen och plockar fram den här sorgsna rösten som kännetecknar Sonata Arctica.

Bandet gör ett grymt jobb idag idag. Det är inte bästa spelningen jag sett men samtidigt inte den sämsta heller. De får gärna komma tillbaka till Sverige snart.

Bäst: Den grymt mysiga stämningen.

Betyg: 7/10

Skribent: Annelie Tottie

Fotograf: Jonas ”Madman” Persson

Madmans bilder hittar du HÄR.