• Arrangör

strebers

7/5 – 2016
Arrangör: Ayam Music Group

Det är lätt att göra sig lustig kring de olika turerna kring Dia Psalma och Strebers, och det faktum att bägge banden idag består av exakt samma medlemmar. Vad man däremot inte skojar bort är det faktum att båda grupperna har en imponerande låtskatt, som skulle göra vilket annat band grön av avund. För hur många kan egentligen välja att spela vilken låt som helst från sin katalog?

Många av låtarna har fått en rejäl ansiktslyftning i jämförelse med de oftast tveksamma hemmainspelningarna. Jag slås också av hur vitala låtarna fortfarande är, trots att det var cirka 30 år sedan flera av dem skrevs. Betongens kungar har aldrig låtit så bra och 2 skott känns kanske mer sansad än på albumversionen, men trots detta får den ett rejält lyft denna afton.

För låtvalen är det inga större fel på. Som jag nämnde tidigare är det få band förunnat att kunna välja och vraka bland så gott som allt man gett ut. Kvantiteten går inte heller att klaga på då bandet hinner avverka 23 låtar (om jag har räknat rätt) på dryga 70 minuter. Dessutom är det lätt att bli mörkrädd när man inser att många av låtarna är minst lika relevanta idag som för 30 år sedan, något som bandet också reflekterar över innan Samhället är sjukt?

Det är svårt att inte imponeras över gruppens prestation. Särskilt vill jag lyfta fram trumslagaren Stipen Carlsson, som håller ihop materialet och håller ett bra tempo genom hela spelningen. Sångaren Ulke låter dessutom fortfarande ung och arg, vilket i sammanhanget är ett stort plus. För annars hade det inte gått att leverera såna sylvassa versioner av till exempel Jag brinnerBlod, svett och tårar och 39 steg, för att nämna några. Strebers visar varför man gick i täten under den tid då punkscenen blomstrade i Sverige.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby