• Festival

Survivor

2013-06-06
Survivor, ett av de stora melodiösa banden från 80-talet, kommer till Sverige med en unik lineup som inkluderar båda deras klassiska sångare; Dave Bickler och Jimi Jamison. Detta fick mina förväntningar att skjuta i höjden när nyheten nådde mig. Inte visste jag att mina förväntningar både skulle infrias och överträffas.

Denna perfekta dag på Rock Stage är som upplagd för en invasion av amerikansk rock och när bandet drar igång Feels Like Love så vet man att det är här det kommer hända.
Frankie Sullivan leder sina mannar med järnhand, denna gitarrhjälte visar varför Chicago-killarna hamnade på de stora scenerna från början. Det är otroligt välrepat och sinnessjukt professionellt. Jag har inte varit med om maken till professionalitet inom denna genren sedan jag såg Journey och Foreigner för fyra år sedan på samma festival.

Både Dave och Jimi sjunger sina låtar. Ibland turas de dock om och tar någon vers här och var från den andres låtar. Körerna är fantastiska redan innan, ni kan tänka er hur det blir när det blir förstärkt av att en till världsklass-sångare backar upp. Att ha båda på scen är ett genidrag av två anledningar; dels får de vila rösterna emellanåt och dels kan de pressa varandra mot oanade höjder. Ingen vill vara den som drar ner betyget, således får vi se en konsert där båda ger allt från första till sista ton.
Jag måste ge ett hedersomnämnande till den fantastiska keyboardisten/gitarristen Walter Tolentino som i allra högsta grad bidrar till att få Survivor framstå som överlägsna.

Givetvis vet man att publiken är där av två anledningar: Burning Heart och Eye Of The Tiger. Dessa spelas mot slutet av konserten och bidrar med en fantastisk stämning. Allsången är rent magisk och leveransen är fenomenal.
Min favorit ikväll är dock I Can’t Hold Back från Vital Signs (1984. Det är inte ofta jag gråter på konsert men här fäller jag faktiskt en tår av ren lycka.
Dave Bickler gör en storslagen insats, men här går Jimi Jamison in och berör ens själ och allt i hela ens livsvärld.

Du som inte har sett Survivor, se dem.

Bäst: I Can’t Hold Back och det faktum att vi får båda de klassiska sångarna på en och samma scen.
Sämst: Jag hade velat se lite mer interaktion mellan sångarna på scen, det känns som att de kunde ha spice:at till det lite till med tanke på vilket unikt upplägg de bjöd på.
Betyg: 9/10

Skribent: Viktor Skatt

Fotograf: Jonas ”Madman” Persson

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.