• Arrangör

 

TenaciousD_AccessRock_Hannola_Fryshuset_IMG_9525

14/2 – 2015

Tre minuter. Så kort tid tog det för Tenacious D att sälja slut sin spelning på Arenan Fryshuset. Valet av spelställe har fått mycket kritik, främst av alla de många stackare som inte hade fått tag på biljett. Men faktum är att detta är en av de största spelningarna som duon gör på sin Europasväng, då tanken är att bandets huvudpersoner (Jack Black och Kyle Gass) ska stå på scen ensamma med endast varsin akustisk gitarr som sällskap. Med facit i hand står det dessutom klart att till och med Arenan är en för stor arena för att skapa den atmosfär som gruppen är ute efter. Alla vi som har sett Tenacious Ds första TV-serie tror jag förstår ungefär vad gruppen hade tänkt sig. Litet, intimt och barhäng.

På grund av detta så lyfter aldrig denna uppsnackade tillställning till de höjder som den borde ha gjort. Det är särskilt de låtar från gruppens tidiga karriär som fungerar extra bra. Detta beror inte bara på att dessa får ett starkare publikmottagande (allsången i Tribute och Fuck Her Gently är episk). Utan att dessa även skrevs på just akustiska gitarrer för att framföras på små, intima barer. Detta gör också att mer invecklade nummer, som nya Rize of the Fenix och Kickapoo förlorar sin charm i dessa avskalade former. Det ger däremot en enorm ansiktslyftning till låtar som Dude (I Totally Miss You), The Ballad of Hollywood Jack And The Rage Kage, Throwdown och framförallt Wonderboy där samtliga kommer fram i sin rätt.

Men kvällen blir något av en besvikelse. Stundtals blir showen långtråkig. När man försöker sig på en lugnare version av Led Zeppelins Rock And Roll så börjar jag att skruva på mig. Många låtar passerar obemärkt förbi och i Double Team blir det riktigt fånigt. Showen skulle ha tjänat en del på att kortas ner (kvantitet är ju inte alltid kvalitet) samt att istället för att låta det bli långa tystnader mellan vissa låtar spela upp fler sketcher i still med den när Kyle Gass lämnar gruppen tillfälligt strax innan Dude (I Totally Miss You) och Kyle Quit The Band.

Bäst: Wonderboy.
Sämst: Förutom fyllskallar som pratar genom hela spelningen så Double Team.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: hannola@accessrock.se