• Festival

the69eyes_accessrock_skogsrojet_tottie_13

27/7 – 2013

För några månader sedan såg jag The 69 Eyes på ett nästintill folktomt Klubben i Stockholm. En miljö som passade de finska vampyrerna perfekt. Denna kväll får de istället spela med solen i ögonen och då har massor med folk samlat sig framför scenen. Showen de bjuder på här är nästintill identisk med den jag bevittnade i huvudstaden tidigare i år. På gott och ont.

Å ena sidan: varför ska man ändra ett vinnande koncept? Finnarna har vid det här laget så stor rutin att de vet vad fansen vill ha och lyckas balansera nytt material med de obligatoriska klassikerna. Å andra sidan: varför inte göra om lite i showen när du nyligen har varit i ett land och många av människorna som såg bandet förra gången är de som även är här nu?

För The 69 Eyes är detta alltså bara ännu en dag på det vampyrdekorerade kontoret. Gothic Girl river ner jubel i inledningen och får publiken att äta ur dess hand. Feel Berlin gör sig i vanlig ordning mycket bättre live än på skiva. Det är en låt som verkligen växer sig till sin rätta form under bandets spelningar och som också är en av spelningens absoluta höjdpunkter. Brandon Lee går hem bra bland festivalpubliken och avslutande Lost Boys får stora delar av publiken att dansa.

Det finns dock smolk i vinbägaren. Materialet från senaste albumet X känns fortfarande lite bångstyrigt live och framförallt Red är otroligt trist. Särskilt omotiverad känns den inför en peppad festivalpublik. Men The 69 Eyes är erfarna och lyckas ro hem spelningen med hedern i behåll.

Bäst: Feel Berlin känns verkligen enorm ikväll.
Sämst: Varför, varför, varför envisas man med att spela Red?
Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Tottie

Bilderna från spelningen hittar du HÄR.