• Arrangör

The Haunted_AccessRock_Madman_KB_0

9/10 – 2014

När The Haunted tar över Fryshuset: Klubben kan man räkna med att det blir åka av. Bandet är tillbaka med det endast ett par månader gamla albumet Exit Wounds samt en ny sättning som sedan något år tillbaka innebär comeback för Marco Aro och Adrian Erlandsson, plus nytillskott i form av Ola Englund. Ikväll välkomnas publiken med en hård spark i baken som går under titeln Cutting Teeth. Låten tillhör bandets senaste omgång av dödsthrash, och risken för en övervikt på nytt material denna kväll känns överhängande. Trots att albumet inte på något sätt är dåligt, tycker jag inte att det riktigt står sig mot tidigare prestationer. Min farhåga visar sig dock snabbt vara obefogad när bandet radar upp den ena tunga, gamla dängan efter den andra – 99 och Trespass i kombination är och förblir exceptionellt svårslaget.

Bandet är i god form och framförallt på ett grymt bra humör. Feststämningen är genast högre än vad som borde vara möjligt en rätt tidig torsdagskväll då den något glesa publiken endast har folköl att tillgå som bränsle. Marco Aro växlar tveklöst från sprudlande glatt och skämtsamt mellansnack till det elakaste growl han kan uppbåda. Mellan låtarna slänger han ur sig idel one-liners som ”tvåtakt är bättre än att knulla”. Jonas Björlers fyra strängar skapar en lika stabil som tung grund för Patrik Jensen och Ola Englunds dödssnygga gitarrmelodier, och de övervinner de små skavanker som ibland hotar ljudbilden. Det enda som egentligen stör är den malplacerade fotograf som mindre diskret smyger runt bland scendekoren. Denne visar sig dock vara komikern Johan Rheborg.

Vi attackeras av en stark setlist där man ställer gamla favoriter som DOA, All Against All och Bury Your Dead mot nya, supersvängiga Time (Will Not Heal), slagkraftiga Trend Killer och singeln Eye Of The Storm med gott resultat. Framträdandet är helt överraskande vitalt, och inte alls ”som att stå utanför ett servicehus och kolla in på alla gamlingarna”, som Marco Aro gärna överdrivet beskriver det. När bandet avslutar i högt tempo med att riva av Undead och sedan går ut för att hälsa på publiken är det svårt att föreställa sig att de skulle kunna göra det bättre. The Haunted är helt enkelt turbobra och står sig utomordentligt i nygammal konstellation på en sketen torsdag i Stockholm.

Betyg: 9/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Madmans bild från bandets spelning på KB, Malmö, den 4/10. Fler bilder HÄR.