• Arrangör

TheDictators_DebaserStrand_AccessRock_Tottie_015

Denna obotligt gråa och trista lördagskväll är det inte dumt alls att glida in i värmen på ett till bristningsgränsen fullsmockat Debaser Strand.

Det är utsålt och trångt som attan redan tidigt under kvällen men de gamla garagerockrävarna, som fått göra extra hål i nitbältena för att ölkaggen ska få plats, och punkarna, med tuppkammar som blivit tunnare och mer slokande med åren, är lika glada för det och stökar på som om det vore 1978 ändå.

Det är en punkig folkfest, tillika korvfest utan dess like, och det är medelålders män så långt ögat når, vart man än vänder sig. (Inget fel i det, men hallå tjejer vart höll ni hus, The Dictators är ju asbra!?)

 

TheNomads_DebaserStrand_AccessRock_Tottie_003När legendariska Solnagänget The Nomads avslutar sitt set med Dictators-covern/hyllningen 16 Forever kan stämningen hursom inte beskrivas som annat än på topp.

Trots avsaknad av ett par favoriter från Nomads som Smooth & The Goodbye Look och känslan av att det hela var lite kort, så kan man inte annat än att instämma i publikens jubel när sista låten klingar av.
Det är bara att lyfta på hatten för det för musik- och rockSverige inflytelserika bandet.

 

 

Sen dras de tunga, röda sammetsgardinerna för scenen, och förväntningarna börjar på nytt trissas upp och publiken står med sina öl i nävarna och funderar på vad det är för punkfiffel som sker därbakom draperierna.Denna spelning är en av de första på The Dictators stundande Europaturné och, om jag inte hör helt fel och ölen gått ut i öronen på mig, mer än 10 år sedan de spelade i Sverige sist.

Sammetsgardinerna dras isär och publiken får ett kaxigt fingerpekande i nyllena och med öppningsspåret The Party Starts Now är kaoset i gång.

Publiken möts av en frontman som skippat afrot sedan många år och numera ser ut som Danny Trejos brorsa som slutat träna, eller som någon annan lurig biker/skummis-karaktär som lätt skulle kunna passa i en serie som Sons of Anarchy.

Men det är en pigg 61-åring som under Baby Let’s Twist hoppar ned i publiken och försöker skapa moshpit madness, och hans rappa mellansnack och skämtande genererar många asgarv i publiken.

TheDictators_DebaserStrand_AccessRock_Tottie_002Den främsta anleningnen till att de fortfarande turnerar, mer än 40 år efter att bandet bildats är ”Cause we’re still breathing”. Bra argument där.

Utöver Handsome Dick Manitoba så delar orginalmedlemmen Ross The Boss, och den glada flumtrummisen JP ”Thunderbolt Patterson” scenen med Daniel Rey, som både spelat med och producerat Ramones samt bassisten Dean Rispler (som för övrigt har en dubbelgångare i Dead Lords-Olle Hedenström, förvillande lika!)

De ser ut som ena riktiga mysgubbar och stämningen känns hjärtlig och stundvis lite flummig på scenen, men när Manitoba pratar om hur legendariska punkklubbar som CBGB’s tvingas stänga igen till förmån för pengahungriga skitindustrier och förvandlas till själlösa Starbucks känner man en ilsken glöd i lokalen som inte slocknat bara för att de blivit äldre.

Setlisten bjuder inte direkt på några överraskningar, och då Nomads och Manitoba samarbetat och gästspelat här och var genom åren, släppt vinylsjuor tillsammans osv så hoppades jag innerligt på att någon skulle hoppa in och riva av ett extranummer men det blir tyvärr inget sådant.

Och som det giriga fruntimmer jag är vill jag alltid höra mer.

Speciellt när det är så djävulskt bra drag att man inte riktigt vill att det ska ta slut.

Men det är svårt att tänka sig en bättre avslutning på denna toppenspelning än extranumret Kick out the jams av MC5.

 

Bäst;

Slow death & Minnesota Strip är fantastiska.

Sämst;

Att inte publiken fick höra The Nomads å Dick Manitoba köra nåt ihop, t ex King of night train hade inte varit dumt.

Betyg; 8/10

 

Setlist

 1. The Party Starts Now
 2. The Next Big Thing
 3. Avenue A
 4. Who Will Save Rock and Roll?
 5. The Minnesota Strip
 6. Slow Death
 7. (I Live For) Cars and Girls
 8. Baby Let’s Twist
 9. Faster and Louder
 10. New York, New York
 11. Stay With Me

Extranummer

 1. Two Tub Man
 2. Kick Out The Jams (MC5 cover)

Foto: Tottie, fler bilder HÄR.