• Arrangör

Dave_AccessRock_TheOffspring_GrönaLund_GronaLund-2710/8 – 2015

The Offsprings framträdande på Gröna Lunds stora scen väcker en del frågor. Vilken The Offspring-låt behöver egentligen tre stycken gitarrer? Vad hände med Dexter Hollands sång i The Kids Aren’t Alright? Och vem i helvete tyckte det var bra idé att inleda spelningen med You’re Gonna Go Far, Kid?

Även om den sistnämnda låten kan betraktas som en hit, dock inte alls i samma grad som bandets största låtar, så är det väl knappast någon annan än den som bara känner till bandet genom Bandit Rock som blir lycklig av att höra denna låt? Som inledningslåt ter den sig dessutom väldigt färglös. Faktum är att det är ett ord som kan beskriva större delar av konserten. Spelningen vara i cirka 80 minuter. Av dessa är 40 minuter bra. Av dessa är hälften riktigt bra.

Dave_AccessRock_TheOffspring_GrönaLund_GronaLund-15Anledningen till att bandet gör denna Europasväng är lätt att lista ut. Bandet har inte släppt något nytt album sedan 2012-års Days Go By. Från detta album spelas inte en enda låt. Fokus ligger istället på bandets 1990-tal. Där hitlåtarna ju följde varandra. Detta leder till att vi får stå ut med usla versioner av Why Don’t You Get A Job och Pretty Fly (For A White Guy), som för all del tycks glädja en större majoritet av publiken. Men knappast bandet själva, av att döma på ansiktuttrycken. Behöver jag ens nämna hur urless jag är på dessa låtar?

Dexter Holland har aldrig varit en strålande sångare, men har med åren lyckats hitta sin egen röst. Det tycks han ha tappat igen. Han kraxar och fuskar med melodierna. Att hans bästa insats denna afton är i den annars hopplösa Hit That! säger det mesta. Ser mest rastlös ut på scenen. Noodles (gitarr) hoppar och skuttar ibland mest pliktskyldigt, men ser mest ut att genomlida bandets klassiska hits. Greg K (bas) ser inte mer road ut han, och gör det han ska. Varken mer eller mindre. Den största behållningen är Pete Parada bakom trummorna, som bankar som om hans liv hängde på det.

Dave_AccessRock_TheOffspring_GrönaLund_GronaLund-7De där tjugo minuterna när bandet är riktigt bra då? De består av att bandet bjuder på en fläskig Hammerhead, en extra elak Bad Habit, en rå version av Americana samt låtparet Have You Ever och Staring At the Sun. Men det räcker inte. Kan man inte leverera hitsen med värdighet är det kanske dags att stuva om i setlistan. Varför ingen Meaning of Life? Eller fantastiska Dividing By Zero från senaste släppet? Och hur kan bandet på riktigt helt ignorera att spela något från Ignition?

Skärpning, för fan.

Betyg: 4 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Dave – fler HÄR