Scams_BombsAway_webb
2012-12-29

Det är lördag, det är dimmigt och jag är i Göteborg. Jag mår dåligt efter gårdagen och är inte sugen på något alls. I mörkret lyser dock ett ljus, en dröm om något vackert och ett hopp om att värmen är inom räckhåll.
Det är The Scams som lirar i Helsingborg på ”Smoke On The Water”, en slags för-festival inför 2013 års upplaga av Helldorado Rockfest i Eslöv.

Efter en stunds line-check är det dags för gig. Stämningen är god och hela båten har hittills gungat friskt i takt till kvällens alla band.
Bandet inleder direkt med titelspåret ifrån senaste alstret, Bombs Away.
Det är bra tryck redan från början, i och med att The Scams numera är ett av Sveriges mest flitigt turnerande band så märker man att de har spelat ihop sig väldigt väl. Jag såg deras första gig med nya gitarristen Linus Olsson i april i år på Göteborg Rockfest, trots att det var kanonbra som alltid så är det verkligen en stor skillnad. Nu är de slipade till tusen, även om det fortfarande finns utrymme för djävulskap, spontana infall och lattjande på scen.

Andra låten är Fuck Like A Priest från plattan Rock And Roll Krematorium, innan det är dags för nytt material igen i form av Heavy Load. Redan nu droppar svetten både från bandet och publiken inne i värmen på Rockbåten.
Lyckligtvis är sångaren Daniel Kvist i sitt livs form fysiskt, vilket möjliggör en hundraprocentig insats trots hettan. I Get Up And Move Along får Kriss Biggs svänga loss på basen, stabilt uppbackad av Rock N Roll-giganten Tobias Ander på trummor. Linus Olsson öser på som vanligt och får passa sig så att han inte ska slå i taket som är lågt.

Krisse tar över micken och bandet river av Thrill Is On, en av två låtar som han sjunger på skivan. Den andra är Pour Me One More, vilken liras senare i setet. Båda låtarna får verkligen liv i publiken och det är en del headbangande som pågår framför scen.
Efter Black Widow är det dags för kvällens enda låt ifrån debutplattan One Night Of Mayhem, nämligen Noize, Booze N Tattooz. Lite synd att det är så få låtar från denna mästarplatta. Visst förstår jag att de fokuserar på sina aktuella låtar, men samtidigt så funkar Bombs Away-plattan som en slags länk mellan de två första plattornas olika sound. Under Rock And Roll Krematorium-tiden var det verkligen stor skillnad mellan det mörkare soundet på Krematorium-plattan och party-svänget från debuten. Nu när de dessutom har Bombs Away-låtarna (som är en perfekt blandning av Rock N Roll och hårdrock) kan de lätt dra ihop en setlist där alltför stora kontraster mellan låtarna undviks. Som sagt, debuten är en av de bästa rockplattorna som släppts i Sverige, det är tjänstefel att inte utnyttja detta.

Die Tonight är kvällens sista ordinarie låt, då det är fler band som ska spela under kvällen får vi tyvärr nöja oss med ett lite kortare set.
Efter att publiken gapat ett tag så bjuds vi på extranummer i form av Killer Machine.
Det är kul att se att The Scams verkligen inte bara kör på i samma gamla mönster, de har verkligen tagit en titt på låtarna och gått igenom hur de kan förbättra dem. Ibland är en inledning eller ett avslut annorlunda, ibland läggs det även till ett litet parti eller något annat kul som får allt att kännas fräscht och uppdaterat. Soundet är tidlöst, då är det lika bra att vårda om produkten!

Jag blir glad av att se att The Scams fortfarande har kvar hungern och ständigt blickar framåt med full fokus. Är det något band som har förtjänat att lyckas så är det dessa småländska herrar.
Det är fjärde gången jag ser dem i år, nästa år ser jag fram emot minst lika många konserter och givetvis blir höjdpunkten att få se dem på Sweden Rock Festival och Skogsröjet. Det jag har sett i år skvallrar om att det kan bli riktigt, riktigt bra.

Bäst: När de jammar till det och inte bara slår av låtarna där de tar slut på skivan. Rock N Roll är levande, det finns inga gränser! Ifall en låt vill fortsätta så ska den få göra det!
Sämst:
Tydligen hade strömmen gått nere vid kajen tidigare under kvällen, vilket påverkade tidsschemat och skapade viss oro för arrangörerna.
Betyg: 9/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist
Bombs Away
Fuck Like A Priest
Heavy Load
Get Up And Move Along
Thrill Is On
Black Widow
Noize, Booze N Tattooz
Pour Me One More
Die Tonight
Killer Machine