• Festival

the-scams

2013-07-27
The Scams är bandet som till synes aldrig stannar för att vila. Istället fortsätter de troget att fullfölja sitt uppdrag, det vill säga att leverera rock n’ roll till massorna. Turnéerna avlöser varandra och det känns som att bandet lever på vägarna.
I den stekande värmen gör de entré med Bombs Away, titelspåret ifrån den senaste skivan. Det är den första konserten på årets upplaga av festivalen som verkligen drar till sig en större publik. Så blir det när man har jobbat in sitt namn stenhårt under en lång tid på Europas scener.
Man märker att bandet verkligen tror på sitt nya material, då de fem första av de totalt åtta låtarna kommer ifrån Bombs Away. Detta är något som endast det uppmärksamma ögat märker. Publiken sväljer allt med hull och hår utan att tänka efter. Det är ju trots allt fest.

Med sina vintage-förstärkare får de till det fantastiskt både sound- och utseendemässigt och med sina maffiga riggar i ryggen kan gitarristerna Daniel Kvist och Linus Olsson fokusera på att leverera sin råa hårdrock på ett härligt gammaldags vis.
Tobias Ander mal på som om vore han under pistolhot bakum trummorna och hans härliga stil påminner om Remu Aaltonen i Hurriganes, en av den nordiska rockens stora hjältar.
Kriss Biggs går som vanligt in i mitten och kör Thrill Is On och Pour Me One More, vilket får igång publiken på allvar. Den sistnämnda låten förutspådde jag skulle bli en riktig hit bland fansen, sällan har jag haft så rätt. Men nog om mig.

Konserten avslutas med tre låtar ifrån Rock N Roll Krematorium: Die Tonight, Fuck Like A Priest och Killer Machine. Det är första gången jag ser dem utan att de spelar någon låt ifrån första skivan och även om det inte riktigt saknas något så hoppas jag att den inte håller på att fasas ut ur setet. Den är trots allt en tegelsten i skivsamlingen.
Det mesta sitter på rutin, men man kan se energin i deras ögon och man kan känna adrenalinet pumpa genom hela konserten. Det spelar ingen roll om man ser The Scams för första eller tjugonde gången, man har aldrig en tråkig sekund.

Bäst: Deras extended live version av Die Tonight.
Sämst: Ett festival-set blir alltid något nedkortat.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist:
Bombs Away
Heavy Load
Get Up And Move Along
Thrill Is On
Pour Me One More
Die Tonight
Fuck Like A Priest
Killer Machine