• Arrangör

14/10-2011
Lightning Records

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Växjö hörs ett dån. Det är The Scams som vrider om nyckeln och stampar plattan i mattan genom de småländska skogarna på väg mot Göteborg.

Det är en väldigt markant skillnad mellan 2007 års debutplatta One Night Of Mayhem som doftar starkt av rockabilly blandat med punk och Hurriganes-driv och 2010 års ”Airbourne med en hint av seriemördare”-ångvält Rock And Roll Krematorium. Båda plattorna är i mitt tycke något av det starkaste som ett svenskt band spottat ur sig på senare år, live använder man dessutom material från båda plattorna till att skapa en fantastiskt dynamisk helhet där Rock’N’Roll och hårdrock avlöser varandra i 120 km/h. Det är sjätte gången jag ser The Scams, så förväntningarna är höga.

Att bandet parats ihop att spela med Göteborgs egna Transport League känns lite udda, men denna fredagen är det ingen som klagar!

Ett väloljat maskineri
Vid 22.30 skymtar man fyra laddade figurer som rör sig in på scen, och det är ingen nåd alls. Bandet öppnar med den oerhört drivande och svängiga Black Widow, och man märker att de gett sig fan på att köra över Göteborg totalt denna kvällen!
Vad som är så fruktansvärt bra med The Scams är de är så vansinnigt skickliga individuellt, och lyckas vara snortajta ihop samtidigt som de höjer varandra på scen. Tobias Ander (trummor) och Kriss Biggs (bas) rullar ut den rytmiska röda mattan där Hakim Krim (gitarr) kan leka loss på ett mästerligt sätt.
Daniel Kvist (sång, gitarr) ska inte heller förglömmas, ikväll är han sparsam med mellansnack för att istället koncentrera sig på att leverera högkvalitativ sång och gitarr på bland annat puklikfavoriten Fuck Like A Priest och min egna favorit från senaste plattan, Shoot To Kill.

The Scams är konstant ute och spelar i Sveriges alla städer, och man märker verkligen vilken rutin och hög lägsstanivå detta har gett.
Man märker att gitarrspelet är som det mest elaka av heroin för Hakim, när man ser honom klämma ut de sista tonerna på introt i Killer Machine så går det inte att tycka annat än att han är en av Sveriges absolut mest smakfulla gitarrister. Det händer någonting hela tiden när han har sin vita Gibson SG runt halsen, och allt framförs med en övertygelse som nästan är i klass med självaste Nicke Andersson (Imperial State Electric, ex-Hellacopters etc.)!

Går en ljus framtid till mötes
The Scams är verkligen det perfekta bandet att dricka öl till, och det härliga småländska Status Quo-svänget sitter så djupt i ryggraden på dessa herrar att man  inte kan göra annat än att kapitulera.
Jag har sett The Scams på hemmaplan i Småland med en euforisk publik som kan varenda ord i varenda text , och riktigt så magiskt blir det inte ikväll. Göteborgspubliken hade behövt leverera bättre för att kunna ge bandet förutsättningarna att kunna göra en spelning värdig högsta betyg, men det är bra nära att de når dit ändå.

Tobias Ander berättar att en ny skiva förhoppningsvis ska komma 2012 på skivbolaget Lightning Records, den som gillar kvalitet bör ej låta ett sådant släpp gå förbi obemärkt!

Setlist:

Black Widow
Full Scale War
Noize Booze N Tattooz
Fuck Like A Priest
Shoot To Kill
Gimme Your Love
Untame
Die Tonight
I´ll Be Drinkin’
Killer Machine

Bäst: Hakim Krims gitarrspel.
Sämst: Lite väl kort setlist.
Betyg: 9,5/10


Skribent: Viktor Skatt

Foto: Sofie Trigo, Nalen och Püssy A Go GO