22/8 – 2012

 

 

 

 

 

 

Sveriges mest underskattade rockband är ute på sin sista turné och gör ett stopp på Stortorget i Malmö inför minst 15000 åskådare. Jag måste erkänna att jag inte är särskilt bekant med TSOOL’s musik då det aldrig fallit mig i smaken, men efter konserten känner jag vemod över att jag förmodligen aldrig lär få se dem uppträda igen.

Det är fantastiskt stämningsfullt denna tidiga kväll, Ebbot kommer ut själv på scenen med sin gitarr och spelar några ackord samtidigt som han rör sig harmoniskt sida till sida. Resten av bandet kommer ut och de börjar spela Throw It To The Universe med den lite smått geniala texten, ”We are the songs you learn to sing, we are the sound of everything, we’re here to make you feel alive – we are the ones who never die! … We are the soundtrack of your lives”. Ett stämningsfullt regn börja falla från himlen, varpå Ebott säger: ”Kolla, det har börjat regna. Ljusteknikern, kan du fixa en regnbåge?”.
Fem minuter senare pryds himlen av en vacker regnbåge, magiskt.

Det är inte bara vi framför scenen som stortrivs, även bandet verkar göra det. De är väldigt samspelta med varandra, Ebbots sång är vacker och den känsla han smittar oss med genom sin lyrik är imponerande. Jag är övertygad om att det finns mer än ett par våta ögon i publiken. Tillsammans med övriga medlemmar i bandet skapas det magi och en ren jäkla eufori över stortorget. Jag skulle nästan vilja svära här och använda ordet med tre bokstäver, för det är inte rättvist att TSOOL lägger av efter denna turnén. Det är dock så som Ebbot har sagt, ”Det blir det sista. – Filmen är slut liksom”.

Konsertens absoluta höjdpunkt är låten Second Life Replay, där första halvan består av en lugn och fin lyrik medan andra halvan är svängig rock. Second Life Replay går in i Sister Surround som är en perfekt ”avslutning” på konserten.

Bandet går av scenen men blir som vanligt utropade igen av publiken. Efter två suveräna extranummer skrattar Ebbot glatt i mikrofonen, ler stort, säger tack och går av scenen. Han kommer ut igen efter någon minut, säger, ”Krögarna vill att vi fortsätter, vill ni det med?”. De spelar The Passover innan de går av för gott.

Detta var första och sista gången jag fick se TSOOL live, vilket i efterhand känns jobbigt. Det hade varit så mycket lättare att bara inte gå på deras spelning och därav bespara mig sorgen, men å andra sidan hade jag i så fall inte fått se en av årets konserter.
Som jag skrev innan så är det inte rättvist att de lägger av nu, speciellt då deras bäst-före-datum håller i minst tio år till.
TSOOL
är kanske inte Sveriges bästa liveband, dock ett jäkligt bra sådant.

Bäst: Second Life Replay och Sister Surround.
Sämst: Att det tar slut.
Betyg: 9/10

Bilder från konserten hittar du HÄR.

Skribent samt fotograf: Jonas ”Madman” Persson