• Arrangör
  • Festival

TheUnguided_GetawayRockFestival_AccessRock_Tottie_006

9/8 – 2014

Första bandet på Red Stage säger sig ha ett botemedel på Getawaypublikens baksmälla: att röja bort den framför scen. Åskådarna, som är i uppenbart varierande skick, tar The Unguided hand om med medryckande metalmelodier och tungt sväng. De är tillbaka på samma scen som de debuterade på 2011 och verkar sjukt taggade inför detta faktum. När growlsångaren Richard Sjunnesson beordrar oss alla att komma fram och stå tätt ihop så att vi inte blir helt vidbrända av solen är det många som genast lyder. Han delar på sångbördan med gitarristen Roland Johansson, som ger liv åt refrängerna med sin grymma pipa.

De spelar Collapse My Dream och det slår mig hur väl de ändå lyckas integrera radiovänliga klaviaturmelodier och tunga rytmer utan att helheten i musiken känns särskilt splittrad. Som alltid tycker jag dock att det är tråkigt när ett band som använder sig av mycket synt inte har med detta instrument på scen – inspelat känns helt enkelt inte lika levande. Som tur är visar bandet att den gemensamma energidepån är stor, Roger Sjunnesson springer till exempel runt på hela scenen och snurrar omkring galet med sin gitarr.

Unguided Entity från senaste plattan Fragile Immortality som släpptes tidigare i år tänder en skylt med texten ”discovarning” i mitt huvud, men inte ens jag kan förneka att bandet är tungt, har hittat sin grej och gör den bra. Om jag ser förbi min allergi mot för poppiga melodier och smöriga refränger förstår jag verkligen varför det här bandet går hem, och jag tror verkligen att det kan gå bra för dem framöver.

Betyg: 6/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Tottie