TortureDivision_CloseUpBaten_AccessRock_Tottie_005

6/3 – 2014

”Läget?!” frågar Jörgen Sandström publiken när det en halvtimme efter att Decapitated lämnat scenen är dags för hans band Torture Division att visa var skåpet ska stå. Och vad gäller läget bland sjöfararna på plats är det uppenbarligen inget annat än på topp. Tremannatruppen på scen verkar tycka detsamma och drar igång ett hårt och snabbt beat som får golvet att gunga som av storm. Det är ett självsäkert band som håller sina positioner likt en ohelig treenighet och gör sitt bästa för att mangla publiken platt med den dödsmetall som de själva allt annat än blygsamt klassar som världens bästa. Det headbangas friskt och där det inte finns en lång hårman att göra det med vägs det upp med skägg. Gitarristen Lord K. Philipson bjuder nämligen inte bara på supersnabba riff, utan visar även upp sitt magnifika nära meterlånga skägg som svänger i takt med musiken.

Bandet kör på i full fart vilket är coolt men samtidigt problematiskt. Jag upplever ofta att man fokuserar mer på hastigheten än en storslagen ljudbild, vilket gör att det känns stressat och forcerat i en del låtar. Bättre är det när de svängigt grooviga kvaliteterna plockas fram, som i nya låten Fähund. Det är fortfarande snabbt, men riffen kommer fram bättre i den här låten än de gör i de partier som bara handlar om högt tempo. Flesh Before My Eyes – även den från senaste EP:n The Sacrifice som kom för några månader sedan – är den låt jag gillar mest på setet, kanske just på grund av att det långsammare tempot är fördelaktigt, framförallt för sången. Det som fungerar i det snabbaste är Tobias Gustafssons truminsats som är grymt stabil, men som helhet låter det tyvärr inte lika bra live som jag tänkt mig när jag lyssnat på inspelningarna.

Ljudet upplever jag som lite för skramligt och diskant, och hade eventuellt önskat lite mer bas. Det blir bättre mot slutet, och Traumatic Inhuman Severance låter faktiskt rätt grym, men jag är inte helt såld. Det blir för segt mellan låtarna och setet känns inte alls lika helgjutet som det Decapitated nyss levererade. Hur meriterade medlemmarna i Torture Division än är, är det lite för mycket som inte klickar under den här spelningen, och jag kan inte låta bli att längta till At The Gates senare denna natt ute på havet.

Betyg: 6/10

Bilderna från spelningen finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Tottie