• Festival

Toto_Accessrock_Hannola_SRF2015_2E2A3230

2015-06-04

Det är med stort nöje som jag äntligen ska få se Toto live för första gången. Inte för att det på något sätt pirrar i kroppen av förväntning eller för att jag är något inbitet superfan, utan för att jag är redo för en uppvisning i musikalitet. Världens tightaste och mest otäckt musikaliska band är högaktuella med sitt fjortonde album Toto XIV som med sina catchiga partier definitivt väckte min uppmärksamhet och gav mersmak inför detta gig.

Väl på plats har det blivit dags att ta på sig jackan, men vädret är fortsatt härligt. Bandet går på scen, den mest iögonfallande medlemmen är givetvis Steve Lukather, klädd i skrikiga, lappade byxor och med tre toppar bakom sig på sina två förstärkarlådar. Ovanpå detta har det tänts en oerhört pretentiös sticka rökelse. Första låt för kvällen är Running Out Of Time från senaste plattan, ett toppspår som sätter nivån direkt. Föga oväntat låter ljudet helt perfekt, något annat hade man aldrig väntat sig från musikerbandens musikerband nummer ett. Keyboardisterna Steve Porcaro och David Paich lägger sina smakfulla räkor och mattor över Lukathers gitarr och legendariske återvändaren och basisten David Hungates spel.

Toto_Accessrock_Hannola_SRF2015_2E2A3346Vi bjuds på en riktig hitkavalkad, som andra låt spelas fantastiska I’ll Supply The Love och sedan även favoriten Stranger In Town. Efter detta slår man på stora trumman och spelar Hold The Line tidigt i setet, föredömligt om jag får säga det själv. Ifall folk inte vill gnida till en konsert i en och en halv timme för att få höra sin hit ska de slippa det, låt de riktiga fansen stå kvar efteråt i så fall. I låten duellerar skönsjungande Joseph Williams med en körsångerska som får ta Bobby Kimballs högsta toner. Ruskigt snyggt. I efterföljande låt smäller de på utav bara tusan och slänger in en snutt av en av mina personliga favoriter, Goodbye Eleonore.

Pamela följs av The Road Goes On, som tillägnas till deras avlidna bandkamrater Jeff och Mike Porcaro samt Fergie Fredriksen. Musikaliteten når sitt klimax i Caught In The Balance och man bjuder även till med Without Your Love som inte spelats live på över 10 år. Efter nya singeln Orphan är det en hitkavalkad ända in i mål med Rosanna och Africa, till publikens stora glädje. Toto borgar alltid för kvalitet, det går inte att säga något annat.

Bäst: När Hold The Line blir en duett och när de kastar in Goodbye Elenore.
Sämst: Avslutande allsången i Africa blir provocerande utdraget.
Betyg: 8/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Viktor Skatt
Fotograf: Hannola