• Festival

accessrock_turbonegro_metaltown_tottie_01

4/7-2013

Turbonegro, hjältarna av den självuppfunna genren deathpunk, äntrar Metaltowns Blood Stage till ett hav av jeansbeklädda åskådare. Framför en stor keps i neon ger de ett färgglatt och uppseendeväckande intryck och hälsar publiken med att vråla ”SWEDEN!”. Publiken är med från första stund och nävarna är i luften i takt till de första ösiga ackorden. Utseendemässigt är bandet en brokig skara, med olika huvudbonader, sjömansutstyrslar och smink, men musikaliskt är de desto tightare. Det är som en vägg av punkig, befriande energi som obarmhärtigt slår emot en, och man rycks med omedelbart.

Andra låten All My Friends Are Dead får publiken att sjunga med även i de bakre leden, och stämningen är på topp trots det gråa vädret. Turbonegro gör sitt bästa för att värma upp hela festivalområdet, och lyckas bra. Flera entusiaster i publiken crowdsurfar, dock med blandat resultat. Mellansnacket är på engelska med vissa norska inslag och leder in på nästa låts tema på ett roligt sätt. Till exempel pratar sångaren Tony Sylvester (eller ”The Duke of Nothing”) om hur det är dags att bli ”Wasted Again” och om vad bandet tror på – ingenting – varpå de river av TNA (The Nihilistic Army).

Bandet håller energin på en mycket hög nivå genom hela spelningen, även om de ibland stannar av och spelar med ryggen vänd mot åskådarna. De bygger dock upp det hela igen på ett effektivt, snyggt sätt, och släpper återigen punkmonstret löst till Turbojugend och resten av publikens vrålande lycka. Turbonegro bjuder på sig själva till 100%, flirtar med publiken och dansar med vida byxben.

För mig är Turbonegros glammiga punk den perfekta festmusiken, och den härliga festivalkänslan infann sig hos mig från första stund. Det är lika hårt som det är jävligt catchy, och jag blir riktigt glad både av musiken och bandets framtoning på scen. Det var häftigt att till slut faktiskt få uppleva detta live.

 

Bäst: All My Friends Are Dead och I Got A Knife.
Sämst: Regnet
Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.