• Arrangör

2/3-2012
I Scream Records

Igår var det dags för punkrockbandet Twopointeight att spela i huvudstaden igen! Detta band som har hållit ihop i snart 20 år har (för er som inte vet det) spelat med både Bad Religion och Millencollin och även turnerat i USA med Flogging Molly! Med sig igår hade de det melodiska punkbandet Atlas Losing Grip från Lund (som faktiskt också har spelat med bland annat Bad Religion). Det kunde ju med andra ord inte bli fel igår.

Vi kommer in strax efter nio på kvällen och på Debaser Slussen är det full fart minsann. Även om större delen av besökarna står och diggar till förbandet Atlas Losing Grip men en öl i handen har vissa i publiken en liten, liten moshpit på gång framför scenen. De fokuserar lite mer på att spilla ut ölen än att dricka den medan de röjer till musiken.

Det är faktiskt första gången jag ser Atlas Losing Grip live. Jag har dock bara hört bra saker om dem tidigare och jag märker snabbt att de goda ryktena stämmer. Trumpinnar flyger, svetten rinner och publiken njuter.

När de har spelat sista låten och tagit emot publikens jubel och stora applåder är det dags för öl- och rökpaus. Det är rätt mycket folk på plats för att vara en torsdag. Å andra sidan var det ju ett litet tag sedan Twopointeight spelade i Stockholm senast så det är inte så förvånande att många tar chansen att se dem.

Strax innan klockan slår 22 kör det efterlängtade huvudbandet igång med Breaking & Entering. Det märks lite att det är en torsdag och att de flesta i publiken tar det lite lugnt med alkoholen ikväll. Fokusen ligger på musiken och inte på att försöka stå upp utan att vingla eller undvika att kräkas – det är en punkspelning så det hade inte varit en chockerande syn om det varit tvärtom tänker jag. Det är många som filmar och fotograferar framför scenen. Publiken har till och med hänsynsfullt nog gett dessa personer en egen plats där längst fram så att de slipper trängas. Efter Rumors & Headlines uppmanas dock åskådarna att komma fram och göra fotograferna sällskap så att det inte bara befinner sig personer med dyr kamerautrustning framför scenen. Alla lyder genast denna uppmaning och spelningen fortsätter.

Något som fångar min uppmärksamhet när jag väl lyckas slita blicken från det energiska bandet är att alla verkligen fokuserar 110% på Twopointeight. Alla verkar ha ögonen riktade mot scenen. Det kan bara vara äkta fans som är på plats! De är lite småfega med röjandet (publiken alltså) men allsången är stark i varenda låt.

Det börjar bli riktigt varmt och svettigt när bandet meddelar att de kör sin sista låt för kvällen. Publiken vill uppenbarligen höra Red Eye (misstänker jag eftersom de skriker det hela tiden) men det är Guds Hand som börjar spelas (vilket vi också är nöjda över) och nu drar en liten moshpit igång igen. Vi uppmanas att applådera för förbandet och sångaren/gitarristen Fredrik Georg Eriksson säger att Atlas Losing Grip är ”så jävla grymma och klockrena att man själv känner sig värdelös när man spelar med dem”.

Tanken på att Twopointeight skulle vara värdelösa är dock extremt skrattretande. De hinner inte ens gå av scenen innan publiken börjar ropa tillbaka dem. Det tar inte heller lång tid innan trummisen Thomas Åberg och sångaren/gitarristen Fredrik Georg Eriksson kommer tillbaka och kör igång Teleprompt Solands. Fredrik Georg Eriksson verkar njuta av att kunna utnyttja hela scenen för eget bruk och gör låten riktigt, riktigt bra.

Sedan kommer även gitarristen Fredrick Björk och basisten José Dominguez Lopez in på scenen och de kör igång One Foot In The Grave. Helt klart en av kvällens bästa låtar enligt mig! Det blir inte direkt sämre av att nästa låt, till publikens stora glädje,  är den efterlängtade låten Red Eye. När de kör sista låten (på riktigt denna gång) gör både bandet och publiken slut på ALL energi. Det är sång, dans och headbangande som gäller och mitt i allt röjande kastas ett tomt ölglas upp på scenen (i plast, som tur var).

Det här blev en riktigt bra torsdagskväll vill jag lova! Twopointeight är ett grymt bra liveband och levererade som vanligt en riktigt bra spelning. Atlas Losing Grip var dessutom skitbra som förband! Det var riktigt trevlig stämning kvällen igenom och ett förvånansvärt lagom stort alkoholintag. Man kunde även passa på att köpa sig en (eller flera om man vill det) av bandens grymt snygga t-shirtar. Jag  hoppas att ni som bor i Göteborg tar chansen att se dessa två band ikväll (på Sticky Fingers) och att ni som bor i Malmö passar på att se dem imorgon (på Debaser). Det här är verkligen inget man vill missa!

Setlist:

Breaking & Entering

Detach!

Resident Hack

Million Dollar Wager

Rumors & Headlines

No Theme

Watered Down

Your Guns

Lay Down On The Ground

Guds Hand

Teleprompt Solands

One Foot In The Grave

Red Eye

TPE Vs Elektroid

.

Bäst: Rumors & Headlines och One Foot In The Grave.

Sämst: Nix.

Betyg: 8/10