• Festival

ufo_accessrock_tottie4

2013-06-07
Det gamla hjältebandet UFO är lika respekterade som de är underskattade, det vill säga mycket. Tillsammans med Michael Schenker så skapade de ren magi under storhetstiden på 70-talet. De höll även in på 80-talet och på årets Sweden Rock Festival får vi återigen chansen att se detta brittiska kulturarv. Senast de besökte festivalen var 2009, då regnade allt bort och det var inte alls särskilt kul. Med perfekta förutsättningar så var förväntningarna höga.

Något som många i efterhand har frågat sig är huruvida Phil Mogg var vid sina sinnens fulla bruk på scenen. Denna klassiska sångare fäller under konsertens gång den ena gubbsjuka kommentaren efter den andra. Det är riktigt plumpt och han framstår dessvärre som mycket tragisk. Inte sjunger han något vidare heller. Det är ganska bedrövligt på vissa ställen.
Vinnie Moore är en riktig gitarrhjälte som löser uppdraget att smiska strängar i UFO väldigt bra sedan tio år tillbaka.  Jag tycker dock att soundet känns tämligen metalliskt när man idag ser bandet. UFO är trots allt ett band som ska låta arbetarklass och inte metal. Ner med disten och börja rocka.

Bäst: Doctor Doctor, det är ingen bra framförd version (speciellt inte av Phil), men publiken lyfter denna pärla ännu en nivå.
Sämst: Phil Mogg. Tråkigt att se honom sådär gubbsjuk och tragisk.
Betyg: 5/10

Skribent: Viktor Skatt

Fotograf: Annelie Tottie

Bilder från spelningen hittar ni HÄR.