• Arrangör

UncleAcidAndTheDeadbeats_Dave_AccessRock_Debaser-7

Det är bara torsdag men Debaser Strand är lika fullpackat som krogen en löningshelg. Kanske har de många konsertbesökarna fått mersmak av förbandsspelningen åt Black Sabbath i höstas, eller så är det bara så att Uncle Acid And The Deadbeats är på väg att bli nästa stora psykedeliska heavy metal-namn. När bandet går på scenen är spänningen påtaglig och röken ligger tät (även om det inte är samma brandrökskänsla som när bandet spelade på Getaway Rock Festival i somras). De öppnar med den doomigt långsamma Mt. Abraxas, och låten ringar precis in bandets grej. Som första spår på förra årets hyllade släpp Mind Control utgör den det inledande kapitlet i konceptalbumets fascinerande hjärntvättsstory och slår likaså omedelbart an kvällens mystiska ton. K.R. Starrs särpräglade röst guidar oss genom tematiken in i nästa låt, Mind Crawler. Dessa två första låtar är så bra att jag nästan blir orolig över att resten av spelningen inte kommer hålla samma kvalitet. Denna farhåga är obefogad, visar det sig när bandet går från klarhet till klarhet. De har en fenomenal förmåga att kunna balansera sina långsammare låtar mot de allra svängigaste på ett sätt som gör att det aldrig någonsin känns segt. Bandet har en sådan självklar glöd att det nästan är svårt att fatta att de bara funnits sedan 2009. De verkar snarare ha klivit ur en tidsmaskin som färdats från heavy metal-genrens sena 60-talsvagga.

UncleAcidAndTheDeadbeats_Dave_AccessRock_Debaser-20Jag imponeras av energinivån på scen, då jag tidigare inte upplevt bandet så här explosivt. Yotam Rubinger är sin kavajklädda gestalt till trots riktigt röjig och showar för publiken mellan gitarriffen. Bandet är ruskigt tight och det går undan mellan låtarna. Stundtals går det kanske lite för fort, och Poison Apple – som för övrigt dedikeras till bandets stora inspiration, Charles Manson – ges i ett mycket högre tempo än originalet. Tyvärr är det inte helt till låtens fördel. Just ikväll låter även Starrs speciella röst lite väl nasal, vilket stundtals blir ytterligare ett, om än mindre, störningsmoment. När han backas upp av gitarrist och basist på sången är dock känslan på helt rätt plats i den svagt gräsdoftande lokalen.

Uncle Acid & The Deadbeats lyckas ro iland en grymt stabil spelning trots ett fasansfullt sväng. I’ll Cut You Down och Over And Over Again hör till de bästa låtarna ikväll med knivskarp popådra och tungt gung. Men även dessa låtars motsats, stillsamma Valley Of The Dolls, är överraskande fängslande i sin märklighet och mystik. Det tillåts bli konstigt och flummigt, men aldrig till den punkt att man tappar underhållningsvärdet eller den väl avvägda tyngden i musiken. Bandet är hårt influerat av dåtidens uttryck, men trots det känns de utan tvivel extremt levande. Ikväll är definitivt inget undantag.

Låtlista:

1. Mt. Abraxas
2. Mind Crawler
3. Crystal Spiders
4. I’ll Cut You Down
5. Death’s Door
6. Poison Apple
7. I’m Here To Kill You
8. Valley Of The Dolls
9. Over And Over Again
10. Vampire Circus
11. 13 Candles
12. Withered Hand
13. Desert Ceremony

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave

Bilderna från spelningen finner du HÄR.

UncleAcidAndTheDeadbeats_Dave_AccessRock_Debaser-16