• Festival

UncleAcidandTheDeadbeats_GetawayRockFestival_Dave_AccessRock-1-38

10/8-2013

UncleAcidandTheDeadbeats_GetawayRockFestival_Dave_AccessRock-1-27I gasklockan på Getaway Rock Festival’s sista kväll görs en resa tillbaka till de tidiga rötterna av heavy metal. Brittiska Uncle Acid & The Deadbeats håller hov på Black Stage och skapar en psykedelisk, doom-inspirerad atmosfär. Kvartetten på scen är nästan helt och hållet dold bakom rök och från publiken kan jag knappt urskilja att det är de båda gitarristerna som sjunger dystra men vackra stämmor över den långsamma, tunga musiken. Mina tankar förs snabbt till tidiga Black Sabbath och det är nästan lite svårt att tänka sig att senaste albumet Mind Control släpptes i år och inte på sena 60-talet.

Publiken verkar jättetaggad och när ena gitarristen ber om en minut för att ordna med utrustningen klappar de en egen takt under tiden. Musiken är utsvävande i uttryck och text men samtidigt finns det en grym närvaro i framträdandet, även om det inte händer mycket visuellt. De stadiga taktslagen drivs outtröttligt framåt, trots det långsamma tempot har trummisen mycket att göra. Det är omväxlande och kan lätt växla till ett kort, dur:igt parti och tillbaka igen. Jag fascineras av det utdragna, att samma textrad kan upprepas flera gånger över samma melodislinga eller riff utan att det egentligen känns enformigt. Det finns en ständigt närvarande, stark känsla i alltihop. Texterna får en extra dimension tack vare de säregna stämmorna och bara raden ”they don’t know there’s nothing up there at all” i Mt. Abraxas känns på något sätt som att den har en djup, viktig underbetydelse. Det är bara lite synd att man knappt ser något för ljuset och röken i lokalen och den stora musikupplevelsen till trots känns det anonymt.

UncleAcidandTheDeadbeats_GetawayRockFestival_Dave_AccessRock-1-6Bandets relativt långa låtar gör att det inte hinns med överdrivet många under timmen de spelar. Jag hinner i alla fall fastna för I’m Here To Kill You och Mind Crawler och efter spelningen har jag en känsla av att jag insett något. Jag är inte helt säker på vad det kan vara men kanske är det att jag borde lyssna lite mer på Uncle Acid & The Deadbeats.

Betyg: 7,5/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Foto: Dave, fler bilder hittar du HÄR.