motörhead whis

Vid det här laget vet alla att Motörhead går sin egen väg och gör saker och ting på sitt egna vis. För att fira 40 år av trumhinnekrossande släpps nu Motörhead Whisky tillsammans med dryckespartnern Brands For Fans och det prisbelönta svenska destilleriet Mackmyra.

Den kompromisslösa attityd som går igen i bandets musik märks också i Motörhead Whisky: bourboninfluenserna är tydliga, det är en pigg och vital – närmast kaxig – whisky som håller en perfekt balans med snygga karamelltoner och de typiska vaniljdragen från amerikanska fat.

Den 1:a oktober släpps Motörhead Whisky på Systembolaget, och bandet har varit aktiva med val av såväl fat som blandning för att sätta sitt namn på etiketten. Med Motörhead Whisky gör bandet två topp-releaser i en smäll då Motörheads nya album “Bad Magic” precis släppts och toppat försäljningslistor i flera länder.

Lemmy Kilminster, Motörheads legendariska frontman, grundare, raspröstade sångare och bassist säger: ”Livet är mindre smärtsamt med Motörhead Whisky. Jag kan tänka mig att smaka på den då och då.”

Mikkey Dee, trummis i Motörhead: ”Vi tycker att det är grymt kul att få lansera en whisky i samarbete med ett svenskt världsberömt destilleri, Mackmyra. Whiskyn är otroligt god, fyllig och smakrik med en riktigt fin bourbon-ton då den lagrats på nya Amerikanska ekfat. Vi har alla i bandet varit med i framställnings-processen och är mycket stolta över resultatet och glada att nu få lansera en sådan fin och karaktärstark whisky, Motörhead-style.”

Sari Wilholm på Brands For Fans tillägger: ”Motörhead är legender, och det har varit ett hårt jobb att hitta rätt stil och typ av whisky för de att gå i god för. Mackmyra producerar svensk whisky i absolut världsklass, och den rika bourbontonen i Motörhead Whisky vittnar om vilken fantastisk blender Angela D’Orazio är. Bandet har provat av fat och blandningar, och har hittat en mjuk whisky med kaxig attityd att släppa. Vi är otroligt stolta över att få vara en del av den här releasen! Motörhead Whisky passar både där man annars hade valt en bourbon, likväl för stunder då en klassisk scotch malt whisky varit förstavalet.”

Motörhead Whisky släpps den 1:a oktober och har artikelnummer 87196, och kostar 666 kronor.

Om Motörhead
Motörhead, grundat av basisten Lemmy Kilminster, var en av föregångarna till “den nya brittiska vågen av Heavy Metal”, eller… skitsamma. Det enda du behöver veta om Motörhead är att de är det mest högljudda, hårda band världen har skådat. Om hundra år, när barn frågar “mamma, pappa, vad är rock n’ roll?” kommer föräldrarna med stolthet svara “Motörhead… DET är rock.”

Förutom att ha slagit sönder såväl volymrekord som otaliga hotellrum har Motörhead dessutom presterat några av rockhistoriens mest omtalade album – säg “Overkill” eller “Ace of Spades” och vilken hårdrockare som helst får något ömt i blicken. Motörhead har helt enkelt lagt det hårda rockfundament som hela den moderna gitarrdrivna musiken idag bygger på.

Hur lyckades de här skitiga, högljudda musketörerna omdefiniera musikhistorien? Det vore för enkelt att säga att de blandade hårdrock och punk – när debutalbumet “Motörhead” släpptes skulle det dröja nästan fem år till andra brittiska hårdrocksband sprang ikapp, och Sex Pistols hade precis börjat skrika om Anarchy in the UK. Så här är det: Motörhead rullar i sin egen tidszon, sin egen definition, sin egen kategori där Motörhead låter som Motörhead. Och i den tidszonen älskar man det man hör eller byter kanal – det finns inga mellanvägar.

De klassiska albumen radades upp som ett pärlband av krossarattityd och kompromisslös överkörning: Overkill, Bomber, Ace of Spades, Iron Fist, Orgasmatron och liveklassikern No Sleep ‘till Hammersmith är odödliga skivor inom hård rockmusik. Varje album har följts av en lång turné. Ett år utan album? Inga problem – Motörhead turnerar ändå. Det är den gamla skolans lag utan bullshit eller genvägar: man skriver musik, spelar in den och lirar live så mycket man kan. Och gör det igen. Och igen. (Och, i Motörheads fall – man gör det jävligt högt dessutom.)

När man inte turnerar eller spelar in har Motörhead också varit pionjärer på dryck. Med öl (Bastards lager), Motörhead Shiraz, Rosé, vodka och nu Motörhead Whisky har de tagit sin fullständigt kompromisslösa attityd och fört in i en värld som många gånger varit livrädd för förändring. Även om Motörhead inte så mycket ändrar som kör över med bulldozer.

Bandmedlemmar har kommit och gått under åren, men Lemmy Kilminster har bestått. De senaste 22 åren har sättningen varit stabil, där Lemmy flankerats av Phil Campbell på gitarr och svenske Mickey Dee på trummor. Tillsammans kan de nu se tillbaka på 40 år av vägslitage, utslitna trumhinnor och en och annan klassiker. Få band överlever ens ett årtionde, men om ytterligare 40 år är det inte otänkbart att se en backdrop på en festival med den klassiska maskoten “Snaggletooth” omgiven av Motörheads odödliga mantra: Everything Louder Than Everything Else. Sällan har det stämt så väl.

Om Motörhead Whisky
Batch ett av Motörhead whisky är en begränsad upplaga svensk Single Malt Whisky med en ekig och lätt fruktig karaktär som kännetecknas av Mackmyras femårig amerikansk nya ekfatslagrade whisky, där en del av whiskyn har avslutats på Olorosofat det sista halvåret. Alkoholstyrkan är på 40%, då whiskyn är utspädd efter lagringen i Mackmyras lager.
 Whiskyn är därför svalfiltrerad, så ingen dimmighet bör uppstå i flaskan eller i glaset, om whiskyn skulle serveras i en lägre temperatur. Sammanfattningsvis är det en njutbar, lättdrucken och lätt ekig och kryddig svensk maltwhisky.

Angela D’OrazioMaster Blender/CNO, Chief Nose Officer säger: ”Dessa underbara fat! Jag kommer ofta över fina fat av whisky nere i gruvan, och här har vi ett gäng med fina nya amerikanska ekfat som legat och mognat i hela fem år. Vi talade om att göra en svensk malt whisky smakmässigt influerad av bourbon till grabbarna- och där låg den bara och väntade på oss. En liten touch av något mer lade vi till för några av faten, där en liten del fått halvårs avslutning på Olorosofat.”

Färgen är guldgul med bärnstensreflexer.
Doften är fruktig, nötig och kryddig med ekfatsaromer av vanilj och mandel, citrus och torkad frukt. Kryddiga och örtiga aromer av tobak och anis.
Smaken är kryddig, fruktig, lätt nötig och örtig med karaktär av citrus, tobaksblad, mandel och vaniljiga ekfat.
Eftersmaken är torrare och kryddig med ek och tobaksblad.

FAKTA:
NAMN Motörhead Whisky
PRIS 666 sek
TYP AV WHISKY Single Malt
URSPRUNG Sverige
VOLYM 700 ml
ALKOHOLHALT 40 %
VARUNR 87196-01

Om Mackmyra
Sveriges första och största whiskydestilleri. Under master blender Angela D’Orazios ledning har deras whiskies hyllats av både svensk och internationell press och vunnit några av de mest prestigefyllda utmärkelserna i världen. Nyligen utsågs Mackmyra till ”World Distiller of the Year” vid 2015 års Wizards of Whisky Awards. Såväl Mackmyra Brukswhisky som Den Första Utgåvan tillhör Sveriges mest sålda maltwhiskies.

Om Brands For Fans
Brands For Fans är ett svenskt företag på en global arena, ledande inom försäljning och marknadsföring av alkoholdryck producerad med och av band och artister. Genom nära samarbete med band som Motörhead, Slayer, Iron Maiden, Ghost, Hammerfall, Thåström och Sveriges största rockfestival ”Sweden Rock Festival” lanseras attraktiva produkter för fansen. Vårt sätt att skapa affärsframgångar för både artister och dryckesproducenter har gjort att vi fångat såväl rockpublik som dryckesintresserade genom kvalitativa releaser och trovärdig kommunikation.

Verksamhetsstart: 2012

Varumärken: Motörhead, Slayer, Sweden Rock Festival, Iron Maiden, Ghost, Hammerfall, Thåström, The Rolling Stones, The Police, Mastodon

Affärsidé: Att via livsstilsprodukter stärka bandet mellan band och artister och deras fans.