Release: 17/9 – 2021
Bolag: Napalm Records

Alien Weaponry från Nya Zeeland är ett av de mest intressanta band jag har snubblat över de senaste åren. När jag först läste om bandets försök att blanda groove metal med inslag från maorisk folkmusik så trodde jag att det var ett skämt. När jag fick höra resultatet i bandets första singel Urutaa blåstes jag nästan av stolen. När jag dessutom fick uppleva bandet live på Copenhell 2019 så hade bandet vunnit mig över.

Tangaroa är bandets andra giv och fortsätter i samma spår som bandet redan trampat in på. Tunga, köttiga riff blandas med vad som lättast kan liknas vid maoriska stridsrop. Fans av Sepultura, Soulfly och Gojiras senare släpp kommer att ha svårt att stå still till det här.

Den här gången tar också bandet upp kampen för att den maoriska kulturen ska kunna leva vidare och slippa leva under hot. Här besjungs det både om maoriska krigsherrar som har lovat att utplåna den vita rasen och även rädslan för att tvingas bort av en värld där denna kultur inte passar in har ett centralt tema. Det känns både mörkare och mer ångestladdat än på bandets debutalbum och då är bandmedlemmarna inte äldre än mellan 19 – 21 år gamla. Alien Weaponry målar inte direkt upp en ljus framtid för mänskligheten.

Desto ljusare ser framtiden ut för bandet. Med Tangaroa har bandet på allvar en möjlighet att stiga fram ur skuggorna och ta plats på de större scenerna. Även om skivan inte håller samma starka nivå rakt igenom så talar åtminstone albumets första fem låtar om hur bra det kan bli när dessa nya zeeländska pojkar träffar rätt.

Betyg: 7 av 10

Jimmy ”JimJim” Rimsby