Release: 27/8 – 2021
Bolag: Black Lodge Records

Inför släppet av Woormwoods tredje fullängdare ringde ett svenskt företag som sysslar med begravningar upp och sa att tänkta titeln Vita Arkivet inte fick användas. Istället ändrades titeln därför till just Arkivet. Sämre reklam kan black metal-band få.

På bandets debutalster var det ett band som sökte efter sin identitet och på efterföljande Nattarvet så började man hitta sin egen väg. På Arkivet träffar man rätt. Här blandas snabba melankoliska riff med mer avskalade, drömska partier. Bandet är inte längre rädd för att ta ut svängarna och vinner rejält på det. Dynamiken som finns här skulle göra band som Alcest och Opeth avundsjuka. Övergångarna känns naturliga och låtarna korta, trots en snittlängd på sex och en halv minut.

Texterna grundar sig i sångaren Nines tankar kring människans existens, meningen med livet och, förstås, döden. Det sistnämnda ligger som ett ständigt återkommande tema över hela plattan och det är inte konstigt att musiken är tung och mollbaserad. Trots detta känns det aldrig dystert att lyssna på Arkivet. Tvärtom så fylls jag med lust och glädje. En knepig kontrast, minst sagt.

Men det är omöjligt att motstå melodierna i låtar som Ensamheten och The Slow Drown eller de folkmusikinslag som kryddar skivans kanske bästa spår My Northern HeartAvslutande The Gentle Touch of Humanity lär inte lämna någon oberörd. Vilket avslut!

Arkivet är en klar kandidat till pallplatserna när det i slutet av året blir dags att sammanfatta skivåret. Börja följa bandet nu eller bittert ångra dig i framtiden.

9/10

Jimmy ”JimJim” Rimsby