Quebec-Magnetic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 10/12 – 2012
Bolag: Blackened Recordings

Recensionen är skriven utefter Blu-rayversionen.

Quebec Magnetic är viktig av tre anledningar:
1. Detta är första släppet från bandets egna skivbolag, Blackened Recordings.
2. Hela setlistan är framröstat av fansen.
3. Quebec Magnetic är 2000-talets bästa och snyggaste konsertfilm.

Regissören Wayne Isham, som även stod för Cunning Stunts och S&M, ger oss tittare de bästa tänkbara platserna. Vi har all access-pass till konserten. Du kan riktigt känna hur Ulrich skvätter svett över dig medan han bankar skinn och närbilderna på Hammetts gitarr under ett dödligt solo är mäktigt. Blanda detta med snygga åkningar i grodperspektiv, perfekt ljus och skärpa så framställs Metallica som ännu större och mäktigare än någonsin. Att det sedan är snyggt klippt gör inte saken sämre. Ja, du kan även få tredje gradens brännskador av pyrotekniken under One.

Quebec Magnetic utvecklas som en film. Från det svartvita introt till tonerna av Ecstacy Of Gold, där bandet peppar, till slutet då de går ut likt kungar. Den dramaturgiska säcken knyts ihop på ett fint sätt.
Hetfield har en väldigt stark stämma och sjunger nästintill felfritt i varje låt, han lyckas till och med leverera Phantom Lord med bravur.
Nothing Else Matters är så mäktig att nackhåren reser sig och Welcome Home (Sanitarium) framförs poetiskt.
Hammett frettar sönder sin gitarr till världens bästa låt genom tiderna, Master Of Puppets. Han har även en ungdomlig attityd som för honom tillbaka till 80-talet, vilket är väldigt trevligt att bevittna.
Ulrich, som varje dag får utstå kritik för att vara en ”usel” trummis, bevisar motsatsen under Broken, Beat & Scarred och Phantom Lord där du riktigt kan känna slagen i trumskinnen.
Trujillos ”spindelfingrar” imponerar starkt under basintrot till For Whom The Bell Tolls, han är även fenomenal i Whiplash och Seek & Destroy. Att han har en väldigt märklig gångstil är bara välkommet. En sak jag saknar är Jason Newsteds hårda bakgrundssång, men man kan inte få allt.

De enda anmärkningar jag har på Quebec Magnetic är det redigerade ljudet, som gjorts i efterhand för att finslipa instrumenten och sången. Dock är detta inget som stör, men ibland kan det bli lite för ”rent.” Det är dock förståeligt att man vill finslipa sin produktion innan den släpps.

Quebec Magnetic är förmodligen årets bästa julklapp. Köp den nu på en gång via CDON. Det är en order!

Bäst: Känslan av att du befinner dig på plats och det energiskt grymma samt professionella framträdandet. Metallica!
Sämst: Ingenting!
Betyg: 10/10

Setlist:
Disc 1
That Was Just Your Life
The End Of The Line
The Four Horsemen
The Shortest Straw
One
Broken, Beat & Scarred
My Apocalypse
Sad But True
Welcome Home (Sanitarium)
The Judas Kiss
The Day That Never Comes
Master Of Puppets
Battery
Nothing Else Matters
Enter Sandman
Killing Time
Whiplash
Seek & Destroy

Disc 2 (bonuslåtar)
For Whom The Bell Tolls
Holier Than Thou
Cyanide
Turn The Page
All Nightmare Long
Damage, Inc.
Breadfan
Phantom Lord


Skribent: Jonas ”Madman” Persson