• Arrangör

 

Det mäktiga rovdjuret Raubtier bjöd sina kära systrar och bröder i den kungliga huvudstaden på en hejdundrandes kväll på Fryshuset igår. The Unguided spelade som förband och Civil War inledde kvällen med en förhandslyssning av sin EP som släpps 13 november.

Klockan är exakt 20:54 när introt till Björnes Magasin börjar spelas från scenen. Det är trångt i lokalen och ett öronebedövande jubel uppstår från den förväntansfulla publiken. Jublet blir ännu högre när man hör Hulkoffs dova röst börja strömma ut i lokalen och Det Finns Bara Krig inleds. Allsången sätter genast igång och fortsätter också hela vägen förbi Sveriges Elit.

När musiken tystnar i några sekunder börjar publiken genast att ropa ”Raubtier! Raubtier! Raubtier!” och Hulkoff säger att vi ska tänka på att vi måste orka hoppa och sjunga ett tag till. Han säger även att det värmer i hjärtat att se en sådan fantastisk publik och klubben fylls återigen av ett stort jubel.

Det är ”Allsång På Skansen Haparanda style” (för att citera Hulkoff) precis hela tiden och varenda låt älskas lika mycket av publiken. Setlisten är hyffsat jämnt fördelad över de tre plattorna men första plattan Det Finns Bara Krig dominerar trots allt.

Raubtier headbangar i takt med publiken samtidigt som de spelar och Hulkoff och Kjellgren utnyttjar hela scenen när de hoppar och röjer. Under Achtung Panzer kommer medlemmar från Civil War upp på scenen och sjunger med i refrängen och Legoknekt tillägnas alla tappra krigare i Afghanistan som tyvärr inte kan spela hårdrock för tillfället.

Publiken får komplimanger för sin sång och de röjer som aldrig förr. En och annan moshpit uppstår också. Änglar, med sin genialiska text, och den fina balladen Polarvargen tillhör kvällens absolut bästa låtar. Hulkoff börjar prata om att allt tyvärr har en ände och påpekar den otroliga mängden pyroteknik de har använt sig av ikväll (rent lögn) innan det är dags för Dobermann och stor moshpit.

Nu får Buffeln lämna sin plats bakom trummorna eftersom spelningen lider mot sitt slut. Musiken hinner dock inte ens tystna innan publiken börjar skrika efter mer. Lyckligtvis dröjer det inte många minuter tills scenen återigen får gästas av de tre herrarna som glatt kommer tillbaka och meddelar att det nu är dags att sjunga och hoppa så mycket vi bara kan. Med fördel så att det känns enda bort till P3-tornet så att de fattar att det bara finns en publik och ett band.

 

Denna tunga, underhållande och grymma spelningen avslutas med Världsherravälde, Kamphund och till sist Låt Napalmen Regna. Publiken gör sitt yttersta för att skaka om P3-tornet och om det lyckades lär vi väl märka i framtiden. Hulkoff avslutar med att kasta den stackars mikrofonen i golvet (den fick en mycket märklig form efter denna lilla misshandel) och bandet ställer sig och bugar tillsammans efter att ha skakat hand med sina glada fans. Detta är definitivt en av de bästa spelningar jag har sett med Raubtier och alla verkar vara eniga om att vi har fått uppleva en fantastiskt kväll tillsammans med Haparandas hjältar och deras tunga, genuina norrländska industrimetal.

Setlist:

Det Finns Bara Krig

Sveriges Elit

Lebensgefahr

Hulkovius Rex

Hjärteblod

Vittring

Achtung Panzer

Dieseldöden

Legoknekt

Lennart

Besten I Mig

Änglar

Polarvargen

Dobermann

Världsherravälde

Kamphund

Låt Napalmen Regna

 

Bäst: Änglar, Polarvargen och Världsherravälde.

Sämst: Bristen på öl för min del…

Betyg: 8/10

Skribent: Annelie Tottie

Fotograf: Dave Bertram