Ikväll är det dags för den andra delfinalen utav den eminenta tävlingen som alla osignade rock- och metalband vill delta i: Released Live and Unsigned.

Malmö är staden och Debaser är lokalen. Det var längesedan jag såg så här många människor på Debaser, självklart är alla här för att stötta sina vänner bland de fyra tävlande banden. Att det även är happy hour (halva priset på mat och dryck) fram till kl. 21.00 gör inte saken sämre.

Över 200 band har anmält sig till årets Released och fyra band tävlar i vardera stad: Stockholm, Malmö och Göteborg. Finalen går av stapeln i Stockholm den 15 december, där vinsten består utav en spelning på både Sweden Rock Festival och Metaltown 2013.
Utöver detta trycks även en singel upp i 18.000 exemplar, som kommer distribueras tillsammans med Sweden Rock Magazine.
Här finns en jury på plats som kommer att bistå med några korta kommentarer efter varje band.
Rösterna är uppdelade på följande sätt: juryn samt publiken har 40 % var av rösterna, resterande 20 % består utav Facebook-rösterna.

Först ut ikväll är Royal Acid Orchestra. Bandet består utav ett gäng medelålders farbröder som ännu inte gett upp rockdrömmen, de jobbar just nu med en fullängdare som ännu inte fått något släppdatum.
Juryns dom lyder; Ni ser ut som ett rockband och levererar klassisk skoningslös rock ’n’ roll.

Nästa band ut är Immincene som inte bara varit förband åt Hammerfall under deras spelning på KB den 11 mars i år, de blev även handplockade till Metaltown 2012 utav Close-Up Magazine.
Imminence
är ett sexsträngat band av tung kaliber som lämnar få oberörda. I våras släppte de sin självutgivna EP, Born of Sirius.
Med störst publikstöd denna kväll lyckas de inte bara starta en stor circle pit utan även en wall of death inne på lilla Debaser.
Juryns dom lyder; Vad fan gör ni här? Detta är Unsigned, ni borde turnéra världen runt.

Tredje bandet ut är death metal-killarna i Unfaithful som bildades 2000. Bandets arga, gitarrorienterade metal innehåller avancerade tekniska aspekter, vilket skapar ett unikt sound med intensiv energi och känslor. De har spelats på radiostationer i såväl Sverige som utomlands.
Juryns dom lyder; Fart, fläkt, fantastiskt låtskrivande samt ett tight samspel.

Sista bandet ut för ikväll är Malmökillarna 5 Seconds Of Hatred. Med influenser från death metal och thrash skapar de den musik de älskar och som tycks saknas i detta avlånga land.
Juryns dom lyder; Rent musikaliskt det mest avancerade bandet ikväll, en jäkla show helt enkelt.

Under tiden juryn överlägger sin dom samt räknar publikens röster underhåller Amaranthe oss. Det svensk-danska bandet har gått från ingenting till en sensation i metal-världen på en dryg månad; support till Kamelot direkt efter den självbetitlade debuten som släpptes den 13 april 2011.

När väl Amaranthe är klara och hela publiken är samlad är det dags för juryns motivering till vinnarbandet, vilken lyder enligt följande; Vi söker någon som inte endast ryms i Skåne, utan har potential att slå igenom utanför Sverige. Vinnarbandet skickar både ett fuck you till Göteborg och Stockholm. Segrarna ikväll är än Imminence.” Hela Debaser jublar och applåderar medan Imminence äntrar scenen med chockade samt glada miner. Efter en hel del ryggdunkar, kramar och handskakningar fick jag ett par minuter med grabbarna vilket du kan läsa om HÄR.

Bilder från konserten hittar du HÄR.

Mer info om Released Live & Unsigned hittar du HÄR.

Skribent: Jonas ”Madman” Persson