Jonas

Klicka på rubrikerna under ”Bästa album 2013” för att komma till bandets Spotify-sida.
Klicka på rubrikerna under ”Bästa konserter 2013” för att komma till recensioner där du även har länk till bilder.

Bästa album 2013

honningbarnaverdenerenkel

5. Honningbarna – Verden Er Enkel (1/3 – 2013)
Verden Er Enkel hjälpte Honningbarna att nå ut till en internationell publik. Texterna är på norska likt storebröderna i Kvelertak, musiken är old school punkrock. Vi bjuds på otyglade sångdueller och primalskrik, med en skicklig hantering av de traditionella rockinstrumenten och lite cello därtill. Det är bara att buga och tacka 90-talisterna för ett suveränt album.

Rekommenderade låtar: Dødtid och Fuck Kunst (Dans Dans).

Generation Kill - We're All Gonna Die - Artwork

4. Generation Kill – We’re All Gonna Die (15/11 – 2013)
Vad får man om man blandar hardcore, thrash och punk i ett och samma paket? Jo, Generation Kill. Exodus-frontman Rob Dukes är tillbaka med ett album som kommer smeka dina öron till orgasm om du är ett fan av den lite hårdare musiken. Vi bjuds på skrik och arga instrument. Skivan är endast åtta låtar lång så risken finns att du trycker på repeat gång på gång på gång.

Rekommenderade låtar: Born To Serve och Prophets Of War.

BombusThePoet

3.  Bombus – The Poet And The Parrot (26/8 – 2013)
Bombus må ha släppt sitt självbetitlade mästerliga debutalbum 2011, men det var inte förrän 2013 som de fick sitt stora genombrott i och med uppföljaren The Poet And The Parrot. Det är väldigt svårt att placera albumet i en specifik genre, men det finns rikligt med referenser, allt ifrån Motörhead till Mastodon mixat med en punkig attityd. Bombus är här för att stanna och du bör genast gå in på Spotify och lyssna.

Rekommenderade låtar: Enter The Night och Apparatus.

Biffy Clyro - Opposites

2. Biffy Clyro – Opposites (28/1 – 2013)
Opposites är ett dubbelalbum där uttrycket ”mer av allt” kommer till sin rätta form. Det är gränslöst överskridande med ett ”fuck you” åt genreindelningen. Där bandet tidigare har gett oss ett enkelt punkigt nedtonat driv får vi istället något helt annat, de spelar för glatta livet och ja, ger oss sitt bästa album till dagens dato. Bara textraden ”Ancient Rome, we built that fucker stone by stone. Our fingers bled, our feet were worn. But we stood strong and carried on” gör att albumet förtjänar full pott.

Rekommenderade låtar: Black Chandelier och Sounds Like Balloons.

black-sabbath-13-cover

1. Black Sabbath – 13 (10/6 – 2013)
När band försöker förnya sig för att hitta en ny fanskara så känns det fint att de gamla mästarna i Sabbath kör på sitt gamla, distade, doom-aktiga sound. Sabbath visar med 13 att de fortfarande är lika aktuella idag som då. Som vanligt levererar duon Iommi och Butler magisk musik medan Brad Wilk är en fin ersättare för Bill Ward, mannen är för helskotta med i Rage Against The Machine. Det sägs även att Ozzy inte använde sig av någon magisk autotune under inspelningen, vilket är imponerande. 

Rekommenderade låtar: God Is Dead? och Pariah.

Bästa konserter 2013

Honning

5. Honningbarna – Debaser Malmö (27/3 – 2013)
Honningbarna har inte bara släppt årets femte bästa album utan även gjort årets femte bästa konsert. De är utan tvekan Norges bästa liveband just nu och levererar äkta punkrock utan att blanda in någon annan genre. Charmen finns där, spelglädjen är riktigt stor och med sin energi blev Debaser sig aldrig likt igen. Scenen var alldeles för liten för dessa norska gutter som under ett flertal gånger tog scenen till golvet istället.

Accessrock_FredrikOlofsson_Roskilde_Airbourne-10

4. Airbourne – Roskildefestivalen (7/7 – 2013)
Jag hade knappt lyssnat på Airbourne innan jag såg dem i somras på Roskildefestivalen, men efter en timmes ren rock n’ roll blev jag ett nyfrälst fan. Bandet sägs vara nya AC/DC och det har jag inga invändningar mot. Med en sinnessjuk energi på scen och en frontman som säkert förbrukade 10 burkar öl mot sin tinning samt klättrar i allt han kommer åt som en apa kan man vara säker på en sak, Airbourne spelar som om de inte gjort något annat, som om jordens undergång är nära. Ingen i publiken står still, ingen får stå still.

Rival

3. Rival Sons – KB (24/3 – 2013)
Med en helt fantastisk röst signerad Jay Buchanan och låtar som associerar till Led Zeppelin kan inte Rival Sons misslyckas, vilket de inte gör live heller. Ett helt fantastiskt band med en känsla som många band önskar de besitter. Varje minut med Rival Sons på scen är magisk.

BritFloyd_AccessRock_Madman_BaltiskaHallen_16

2. Brit Floyd – Baltiska Hallen (10/10 – 2013)
År 2011 gjorde de årets spelning, år 2012 upprepade de bedriften, men tyvärr nådde de inte riktigt i mål 2013. Med en annorlunda produktion från föregående år och alltför många lugna låtar efter varandra gav Brit Floyd oss ett sömnpiller, men ett vackert sådant. Å andra sidan, under låtar som Another Brick In The Wall Part 2 och Comfortably Numb visar Brit Floyd att de fortfarande är världens bästa liveband, och för Pink Floyd-arvet vidare med värdighet.

Metallica 1 Roskilde -13 Copyright Fredrik Olofsson

1. Metallica – Roskildefestivalen (6/7 – 2013)
Jag hade på förhand tippat att Metallica skulle vara något av det bästa jag sett i mitt liv, men tyvärr blev det inte så. Metallica gjorde inte 2013-års bästa spelning i mitt tycke, men de gjorde den viktigaste. Detta är den spelning jag kommer minnas tillbaka på min dödsbädd. Med ett publikstöd på över 100.000 och felfria spelningar av Master Of PuppetsBattery och Creeping Death var det svårt att hålla tillbaka tårarna. Första gången med Metallica är något jag alltid kommer att minnas och jag ser fram emot fler möten med dessa kung-gubbar.

Årets besvikelse 2013

Megadeth har aldrig varit några personliga favoriter, men Thirteen från 2011 var ett riktigt bra old school-thrashalbum, därför var förväntningarna höga inför Super Collider. Men med ett omslag som såg ut att vara ritat av en femåring och låtar som mer påminde om dansband/country(?) istället för thrash gjorde att albumet inte gick att lyssna på.

Five Finger Death Punch står för den andra besvikelsen med sitt andra album i serien, The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell. Där första albumet var klart godkänt trots mediokra insatser av coola gästartister var andra albumet bara tråkigt och ett enda långt sömnpiller. Variationen uteblev och FFDP hade helt glömt bort hur man spänner sina muskler. Förhoppningsvis kommer de tillbaks med stil och lyckas ge oss en och annan käftsmäll med framtida albumsläpp.

Sist, men inte minst inom årets besvikelse 2013 så har vi KISS på Sweden Rock Festival i somras. Jag hade inga större förväntningar, men trodde aldrig jag skulle få se något så tråkigt. Istället för rockhjältar fick vi trötta gubbar på scen som körde på rutin. Spänningen och spontaniteten var som bortblåst och istället fick vi en tråkig koreografi där varenda medlem visste exakt när de skulle göra sina poser. Inget nytt där inte.

Årets genombrott 2013

Utan tvekan Bombus som röjt framgångar tack vare The Poet And The Parrot. Det finns något speciellt med detta band, inte bara att de har två sångare och en makalös energi utan även att de håller sig till old school-metal, men lägger till något nytt och unikt i sitt sound. Bombus är här för att stanna och det ska bli spännande att följa deras resa, allt kan hända 2014.

Förväntningar på 2014 

1. Black Sabbath ger oss en väldigt fin upplevelse under Sweden Rock Festival.
2. Iron Maiden till Copenhell i Köpenhamn, 10.000 människor, intimt ska det vara och de kommer förmodligen sparka röv.
3. Att Rage Against The Machine besöker en festival i närheten, helst Roskildefestivalen. Tänk hur coolt det hade varit om 100.000 människor hoppar samtidigt, hej Richterskalan!
4. MetallicaSlayer och Exodus släpper nya album, förhoppningsvis kommer de alla tre slåss om första platsen under ”Bästa album 2014.”
5. Att vi får ett fint musikår, fullt med sköna rock/metalband. Det ser redan ljust ut med tanke på vilka band allehanda festivaler har bokat till nästa sommar. Spännande år med andra ord.