AccessHardcoreSuperstar-0114

Klicka på rubriker för att läsa recensioner av albumen eller konserterna, och lyssna på Sajkos Spotifylista med de bästa låtarna från det gångna året HÄR.

 

Bästa albumen 2013

satyricon-satyricon5. Satyricon – Satyricon

Oavsett vad de allra extremaste svartmetallfansen tycker om Satyricons stadiga steg från det tidiga 90-talssoundet och mot en mer hårdrocksinfluerad inriktning, anser jag årets självbetitlade album vara ett starkt sådant. Skillnaderna mellan de högintensiva, brutala kvaliteterna och de mer lågmälda, skräckinjagande och vackra partierna ger skivan en större bredd och slagkraftighet som inte har enbart med musikalisk tyngd att göra.

 

 


kvelertak-meir-march-264. MeirKvelertak

Det minst sagt stryptagsbenägna bandet vann mitt hjärta med sitt überfantastiska självbetitlade debutalbum som kom för tre år sedan. Årets släpp lever väl egentligen inte riktigt upp till samma nivå, men Meir förtjänar i alla fall en listplats då albumet ger oss, just det, mer av den här sextetten norrmänn. De har utvecklat ett oerhört effektivt, något excentriskt sound som nuddar vid såväl rock’n’roll som black metal – kryddat med oslagbar partyfeeling.

 

 

BombusThePoet3. The Poet And The ParrotBombus

När detta album släpptes lyssnade jag knappt på något annat i en hel vecka. Bombus är det band som växt allra mest hos mig i år, och The Poet And The Parrot förtjänar enkelt en tredjeplats på denna lista. Ganska olik den självbetitlade debuten, men en klar utveckling – soundet tillåts fortfarande vara rått, men låtarna är underbart finslipade och har ett grymt djup i sin uppbyggnad.

 

 

carcasss_surgicalsteel2. Surgical SteelCarcass

Efter 17 år av tystnad – åtminstone gällande nytt material – från Liverpools grindcorestoltheter Carcass var 2013 året det äntligen hände. Surgical Steel släpptes i september och har nästan otrolig knytnävsslag-i-magen-kvalitet – rakt på sak, rakt igenom med precision skarp som en skalpell. Originalmedlemmarna Jeff Walker och Bill Steer tillsammans med nye trumförmågan Dan Wilding leder oss genom 47 intensiva minuter i högt tempo och med mördande vassa melodier.

 

 

ghost-infestissumam1. InfestissumamGhost 

Det maskerade och hyllade Linköpingsbandet gjorde det igen. I april släppte de uppföljaren till 2010 års alster Opus Eponymous, och lyckades till och med kasta en skugga över detta storslagna debutalbum. Infestissumam behandlar antikrists ankomst till världen med den lenaste stämma och de mest medryckande 70-talsdoftande riffen. Ned till varje klockrent ockult formulerade textrad och minsta melodi och rytm är plattan ett mästerverk jag aldrig verkar tröttna på. Det finns inte ett spår som ens lutar åt att vara av det sämre slaget, och helhetskänslan är grym. Det här är är utan konkurrens det album jag återvänt till flest gånger i år, och jag kan bara tacka allsmäktige Satan för dess uppkomst.

 

Bästa konserterna 2013

Gojira_GetawayRockFestival_Dave_AccessRock-1-75. GojiraGetaway Rock Festival, Gävle (9/8)

En spelning som kunde knäcka näsan även på de bästa. De perfektionistiska fransmännen gjorde den bästa spelningen på Getaway Rock Festival och utgjorde det för mig mest euforiska ögonblicket på hela festivalsommaren. Det enda problemet var just att det var festival och därför kort spelning – när det kommer till Gojira är det fullkomligt omöjligt att nöja sig med lite.

 

 

Satyricon_AccessRock_Dave_Debaser-754. SatyriconDebaser Medis, Stockholm (20/12)

Intensivt var bara förnamnet när Satyricon intog Stockholm för en sista konsert i år. Variationen mellan gammalt och nytt material, ena stunden otyglat brutalt och andra dämpat och finstämt, kändes lika kraftfull som Frosts hårdaste trumslag och Satyrs djupaste growl. Den svärtade atmosfären och svettiga publiken gjorde detta till en spelning jag inte glömmer i första taget.

 

 

dillingerescapeplan-13649219493. The Dillinger Escape PlanFryshuset Klubben, Stockholm (19/10)

Årets i särklass våldsammaste spelning stod Dillinger Escape Plan för, inte så konstigt kanske med tanke på deras rykte som ett av världens farligaste band. En grym spelning som backade upp nya plattan One Of Us Is The Killer och bjöd på det bästa från tidigare släpp, allt i en vansinnig fart och med Ben Weinman spelande gitarr hängande i knävecken ovanför publiken. Galet och bra helt enkelt.

 

 

Accessrock_Dave_Bravalla_Kvelertak-1-392. KvelertakKB, Malmö (10/4)

En helt ovanlig onsdag fick Malmö besök av norska Kvelertak som blivit ett av mina absoluta favoritband. De levererade en helt fantastiskt ösig spelning, dessutom ackompanjerad av två grymma förband, Truckfighters och Purified In Blood. Kvelertak själva är ett grymt bra liveband vars kvaliteter bland annat består i de tre gitarristerna och den smått galne frontmannen Erlend Hjelvik, allra helst med en uggla på huvudet.

(Daves bild från Bråvalla festival. Bilderna finner du HÄR.)

 

Meshuggah©Dave@accessrock.se-0068-21. MeshuggahCirkus, Stockholm (9/5)

Min första konsert med mäktiga Meshuggah, och faktiskt även min första recension för Access: Rock (läs den i rubriklänken). Som förväntat var det en helt ofattbart storslagen kväll signerad landets egna progressiva metalkungar, och jag var efteråt mest förvånad över att den klassiska teaterarenan Cirkus var oskadd. Meshuggah är så bra att jag knappt kan beskriva det med ord (trots att det ju ska föreställa min uppgift), därav en välförtjänt förstaplats på min lista.

 

 

Bästa låtarna 2013

5. Blow Your Trumpet, GabrielBehemoth

Jag hörde den här låten för första gången live på Getaway Rock Festival, och nyligen släppte bandet en grym musikvideo för att visualisera musiken. Låten kommer från bandets efterlängtade och försenade tionde album The Satanist som släpps i februari 2014, och låter helt klart lovande inför vad som komma skall.

4. In Awe OfCult Of Luna

Cult Of Luna har lyckats leverera två släpp i år, fullängdaren Vertikal och EP:n Vertikal II. Den här låten är min favorit från den förstnämnda, med sin utpräglade mystiska, dystra stämning som sjumannabandet från Umeå har som specialitet.

3. Unfit For Human Consumption Carcass

Det är oerhört svårt att välja ut ett favoritspår från den här stålhårda plattan, men den här låten får representera Surgical Steels storhet i år. Med riff vassa som rakblad, dundrande rytm och Jeff Walkers argsinta stämma är låten lika tung som skivan i sig.

2. Year ZeroGhost

Hur uttjatad den än må vara är det ändå låten som fick oss att vråla Satans namn flest gånger på fem minuter, och den bästa sammanfattningen av den extensiva Ghost-hype som rått under året. Och 2013 tillhörde ändå i många avseenden de förklädda namnlösa. Welcome year zero!

1. PhoenixSatyricon

Med Sivert Høyem på sång är det här på många sätt en utstickare från Satyricons nya album. Icke desto mindre har den en otroligt stämningsskapande kapacitet där den rör sig i ett lågmält, svart landskap. Ett varningens finger dock: risken finns att du inte kan sluta trycka på repeat.

 

Bästa upptäckterna 2013

5. Terra Tenebrosa

I Close-Up-tältet på Metaltown i somras fick jag se den märkligt obskyra uppenbarelse som är bandet Terra Tenebrosa, och fastnade för den mörka, vansinniga framtoningen och den skoningslösa musiken. Kolla in årets release The Purging.

4. Jungle Rot

Ibland är det genom att missa en konsert man upptäcker ett band. När min kära kollega Tottie kom tillbaka efter att ha sett Jungle RotGetaway Rock Festival insåg jag att jag verkligen missat något. När jag i efterhand kollade upp dödsmetallbandet från Wisconsin förstod jag hur bra de var. I år släpptes albumet Terror Regime.

3. Uncle Acid & The Deadbeats

Det psykedeliska doombandet från Cambridge fångade mitt intresse när de dolda i rök och hemlighetsfull atmosfär spelade på Getaway Rock Festival i somras. Att de dessutom släppte det lysande albumet Mind Control i våras gjorde inte saken sämre. Nyligen var de förband till inga mindre än Black Sabbath, och den 20/3 kommer de tillbaka till Stockholm och spelar på Debaser Strand.

2. Truckfighters

Truckfighters spelade förband till Kvelertaks grymma spelning på KB i Malmö, och trots att de varit med i över tio år var detta mitt första möte med bandet. Då blev jag grymt imponerad av deras nästan löjligt höga energinivå på scen och fuzziga sound, och jag fastnade. Detta är ett band jag ser fram emot att se igen under 2014.

1. Bombus

Jag må vara sen med att upptäcka den här guldklimpen till band, men 2013 har verkligen varit Bombus år. Jag såg dem två gånger under festivalsommaren, men det var när de släppte The Poet And The Parrot som jag blev helt såld. Bandet är lätt det viktigaste för mig när det kommer till nya band i år, och det ska mycket till för att jag ska missa att se dem live i fortsättningen.

 

Förhoppningar för 2014

Behemoths The Satanist. Hoppas att den är exakt lika mördande bra som jag hoppas.

Sthlm Fields. En festival mitt i Stockholm med både Gojira och Ghost på affischen – ja och så råkar de ju ha bokat Metallica och Slayer också – bådar ju verkligen gott.

Truckfighters nya album Universe. Förväntar mig att ramla av stolen.

– Kanske blir det här året då jag lyckas se Iron Maiden live? Att aldrig gjort det verkar onekligen vara en hädelse enligt en del människor i min närhet.

– Festivalsommaren. Hoppas inte att bandsläppskriget som förts innan jul är det enda festivalerna har att komma med.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson