Me and the king

 

2014 har varit ett mörkt år om vi tittar tillbaka på nyhetsflödet. Försvunna flygplan, islamiska terroristgrupper, Ebola-utbrott och att Ryan Giggs har slutat spela fotboll har varit några av de mörkare rubrikerna. Tack och lov har det också varit ett ganska bra musikår, även om det har varit långt ifrån det bästa. Här nedan kommer jag att sammanfatta hur jag ser tillbaka på 2014, men för dig som hellre vill använda dina hörselorgan finns här en Spotify-spellista.

Bästa album 2014

antemasque 5. Antemasque – Antemasque

När de två tongivande medlemmarna i The Mars Volta hittar ett punkigare projekt att leka i blir det succé. Med vackra melodier och minnesvärda refränger så är det självbetitlade debutalbumet inte bara  ett av årets bästa album utan även ett album som bör stå i varje musiksamling. Den som inte vill skråla med i refrängen till People Forget bör på allvar se över sin musiksmak.

 

 

 

machineheadbloodstonecd4. Bloodstone & Diamonds – Machine Head

Låt gå att detta album inte är lika bra som någon av de två senaste föregångarna. Men trots det visar Robb Flynn och hans manskap att man fortfarande kan skapa minnesvärda låtar och storslagna riff. Man visar dock också att man inte är rädda för att förnya sig och testa på nya grepp, något som framförallt Now We Die och Sail into the Black vittnar om på denna resa genom gruppens musikuniversum.

 

 

 

mastodononcemoreroundthesuncd 3. Once More ’Round the Sun – Mastodon
Att hitta Mastodon på årsbästalistor samma år som de har släppt album känns lika självklart som amen i kyrkan eller julmust i november. Denna gång har man släppt sin rakaste skiva i karriären och också den skiva som är lättast att ta till sig för den oerfarna lyssnaren. Men med ett singelspår som The Motherload så behövs det knappast någon ytterligare förklaring till vad detta album gör på denna lista.

 

 

 

Behemoth 2. The Satanist – Behemoth
Efter att ha bokstavligt talat stirrat döden i vitögat så verkar bandets frontman Nergal endast haft en sak i tankarna: att skapa den mest ärliga skiva han kan göra. Behemoth har här stängt ute alla andras åsikter och istället gått på, likt den best man är, och gjort den skiva man själv har tyckt känts rätt att göra. Detta har mynnat ut i mästerverket The Satanist. Bandet känns här pånyttfött och visar upp ett bredare register än vanligt. Det är inte full fart som är det viktiga längre, det viktiga är känslan man vill leverera. Och under dessa 44 minuter så får vi verkligen känna på hur det är att stirra döden i vitögat. Vem kunde tro att det skulle kännas så härligt?

 

 

Hurula1. Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för – Hurula
Trots de många etablerade namn som återfinns på denna lista så är det en ganska anonym (åtminstone innan året började) 34-åring från Luleå, numera bosatt i Stockholm, som kniper åt sig förstaplatsen. Här blandas Ebba grönKärlek & uppror med lika delar modern rock och 80-talets gothtänk. Melodierna på albumet överträffas bara av låtarnas refränger och tillsammans formar de en oslagbar kombination. Lyriken känns så ärlig och personlig att det är svårt att tro att Robert Hurula själv inte har upplevt det han sjunger om. Det magiska debutalbumet kompletteras dessutom perfekt av EP-släppet Betongbarn.

 

 

 

 

Bästa låt 2014

5. The Night Eternal – At the Gatesatthegatesatwarcdcover
Visst finns magin kvar trots att det har gått nästan 20 år sen Slaughter of the Soul. Men med denna låt visar bandet att man inte behöver spela snabbt för att skapa magiska ögonblick.

 

 

 

Devilment-TheGreatAndSecretShowCD4. Staring at the Werewold Corps – Devilment 
Dani Filth, en frontman som verkligen inte uppskattas av alla, tar en liten revansch genom att släppa en helt okej skiva med sitt soloprojekt. Den stora vinsten ligger framförallt i denna låt, som sångarens huvudband dreglar sig gröna av avund över.

 

 

Hurula3. Betongbarn – Hurula
Nu kommer förvisso inte denna låt från debutalbumet utan den kompletterande EP:n, men vad gör det när den här låten har en refräng dödligare än Poison Ivys gift.

 

 

 

Behemoth2. Ora Pro Nobis Lucifer – Behemoth
Med frenetiska dubbelkaggar och smittande gitarrslingor har Behemoth lyckats skapa något så märkligt som en medryckande låt som doftar black metal. Trots detta har låten faktiskt en stor hitfaktor och bär stora drag av traditionell heavy metal.

 

 

gammarayempire11. Avalon – Gamma Ray
Att denna låt ligger i topp över årets bästa låtar kanske förvånar många. Men då har ni förmodligen inte hört låten än. Med gitarriff starka nog att välta berg och en refräng så minnesvärd att till och med min flickvän kan sjunga den (ja, den har spelats här hemma några gånger…) så borde det vara uppenbart varför den vinner titeln i år. Lägg dessutom till magiska tempoändringar och en otroligt snygg avslutning så borde all tvekan vara bortblåst.

 

 

 

Bästa live 2014

Machine Head5. Machine Head på Klubben Fryshuset, Stockholm (1/12)
Även om bandet inte riktigt känns i toppform så är det fortfarande en bländande insats som är långt över vad många andra band mäktar med live.

 

 

 
KingDiamond_Dave_GrönaLund_AccessRock-114. King Diamond på Gröna Lund, Stockholm (25/7)
Ett nöjesfält i gassande solljus kanske inte är den ultimata platsen för en skräckteater, men det visar sig fungera riktigt bra. Framförallt är det kul att se att frontmannen, och resten av bandet, är i såpass bra form. Det hela kan sammanfattas i att det är mycket sevärd show.

 

 

 
CultOfLuna_SthlmFields_AccessRock_Tottie_0083. Cult of Luna Debaser Medis, Stockholm (27/4)
Bandet bjuder på en nostalgitripp och lägger fokus på bandets tidigare material i en oförglömlig show där bandet originalsångare Klas Rydberg gästar under större delen av spelningen. Detta får bandets spelning på Sthlm Fields, varifrån bilden är tagen, att stå sig rätt platt.

 

 

 

Behemoth_Dave_AccessRock_Tyrol_Stockholm-142. Behemoth på Tyrol, Stockholm (25/2)
Att dessa polska herrar utgör ett satans bra liveband är ingen nyhet, men att de en kall februarikväll totalt skulle kunna pulvrisera Stockholm, ja, den var kanske lite oväntad. Åtminstone för mig.

 

 

 

Nine Inch Nails1. Nine Inch Nails på Hovet, Stockholm (10/5)
När industrimetallens okrönte kung intar den svenska huvudstaden så gapar stora delar av Hovet obegripligt nog tomma. Detta stoppar dock inte Trent Reznor och hans band från att visa exakt hur en liveshow ska vara uppbyggd. Den mest visuellt sevärda showen år 2014 är också den jag kommer ihåg allra tydligast.

 

 

 

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby