10014581_10152305870301215_478094405_n

Klicka här för att lyssna på Viktor Skatts 2014-Spotifylista!

2014, detta ljuva år.
Jag har lyckats ta socionomexamen, fylla 26, få förstahandskontrakt, åka samma rutt som det där försvunna planet i Asien dagen efter att det hände (gud vad vi skrattade när bältesskyltarna gick på och turbulensen på 10 000 meters höjd var ett faktum), lösa fast jobb och slå rekord med 44 sushibitar i en sittning. Viktigast av allt dock: var i hela helvete är Van Halen?

2014 var året som var bra men inte magiskt. Ett år där jag snarare hade extremt kul med musik tack vare att det var soundtracket till ett av mina bästa år snarare än att soundtracket gjorde det magiskt på egen hand. Nu är det taggarna och superlativen utåt, nu ska vi sammanfatta rockåret 2014!


2014 års bästa album

1. H.E.A.T – Tearing Down The Walls
Jag vet inte om folk riktigt hajar vad denna plattan handlar om. Kvar hängde trådar av ”de från Melodifestivalen” och ”han sångaren från Idol”, med Tearing Down The Walls smäller man bort det totalt och slår fast det som fansen länge sett: att H.E.A.T är världsledande i sin genre. Samtliga insatser på skivan är fläckfria och låtarna är rent makalöst komponerade.

2. Bullet – Storm Of Blades
Jag vill inte tala om någon återkomst då Sveriges hårdaste band ständigt är på tapeten, däremot en återgång till den klassiska metallen. Hälften av låtarna skulle kunna vara förstasinglar och helhetsmässigt håller man samma höga standard man hållit sedan 2002.

3. Accept – Blind Rage
Ett Accept jag oroade mig för på förhand, då man kanske måste börja hitta något nytt efter de två kanonalbum som kom efter återföreningen. Man fortsatte i samma spår. Extremt bra, men nu kan man inte göra samma platta en fjärde gång efter detta.

4. Rival Sons – Great Western Valkyrie
Bandet som bara växer lyckas behålla äktheten i sitt låtskapande. Den nya looken ger jag inte lika mycket för, men kanske att det blir annorlunda till nästa skiva. Det viktigaste är dock alltid musiken.

5. Deadheads – This Is Deadheads First Album (It Contains Electric Guitars)
Superb debut av det bästa actionrock-bandet jag hört på nästan tio år. Göteborg spänner musklerna på allvar, frågan är vilka som kan matcha kvaliteten från detta eminent fartfyllda alster.


2014 års bästa låtar

1. H.E.A.T – Mannequin Show
Satte sig direkt och har fortfarande inte släppt. Vilken makalös hit! Otäckt vilken komposition och vilka hooks.

2. Rival Sons – Good Things
Faller in under kategorin ”sådana låtar som inte skrivs längre”. Tänk om Scott hade kunnat lugna sig med gitarrandet i verserna, så bra är det inte.

3. Bullet – Riding High
Ibland är det bara lika bra att göra en riktig brottar-anthem. Stod och valde mellan denna och Hammer Down, som verkligen sätter press på Accept och visar att smålänningarna flåsar dem i nacken.

4. Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators – World On Fire
Gamle Saul visar att takterna sitter i och krämar ur sig en ruskig sensommarhit. Äntligen känner jag att jag kan acceptera Myles Kennedy, här får han till det bra som fan.

5. Mando Diao – Black Saturday
Fuck you, jag får välja vad jag vill. En riktigt stilig 80-talsflirt som jag bedömer vara tillräckligt rockig för att klassa in här. En verklig hit på en annars blev skiva som slog ganska fel efter den enorma succén med folkmusiken.


2014 års bästa konserter

1. Black Sabbath på Sweden Rock Festival 2014-06-05
Har ni hört Tony Iommi spela fel? Nej precis, inte jag heller. Rent magiskt att få se hårdrockens fäder till slut, efter att ha haft biljett tidigare men blivit berövad denna upplevelse pga sjukdomen som drabbade Tony. Han är Gud, Geezer är Gud. Fan, till och med Ozzy är Gud!

2. Aerosmith på Tele2 Arena 2014-06-01
Alltså lägg av vad bra. Det är löjligt att Steven Tyler håller den nivån vid 66 års ålder. Att resten av klassiska uppsättningen är kvar och levererar gör inte kvällen mindre magisk.

3. Rival Sons på Pustervik 2014-11-22
Kan ett band vara så bra? Kan en sångare sjunga så bra? Kan man fortsätta bli såhär förvånad när det kommer till ett band man sett sex gånger på tre år? De är detta decenniets band hittills.

4. Rolling Stones på Tele2 Arena 2014-07-01
Jag hade räknat ut dem på förhand. När tre av fyra officiella medlemmar passerat 70 kan det bara bli gubbigt. Jag borde ha vetat bättre, då de blåste taket av hela Stockholm. Jag har helt tagit bort tanken på bäst före-datum då Stones inte vet vad det är.

5. Deadheads på Musikens Hus 2014-11-14
Sveriges framtid visade sig när Deadheads fullkomliget krossade som förband till The Datsuns. De tar över nu, ingen pardon.


Förhoppningar inför 2015

1. Van Halen
Bara lös det så är jag där.

2. Att Göteborg Rockfest blir en succé
Jag har den stora förmånen att få vara med och arrangera Göteborgs nästan enda rockfestival Göteborg Rockfest. Går allting som det ska kan vi växa och boka ännu fler favoritartister!

3. Att Daniel Heiman kommer tillbaks till rampljuset.
En av Sveriges största och mest magiska doldisar för den stora massan. Jag går ivrigt och väntar.

4. Att fler band släpper skivor på vinyl och tar sig tid att ta fram jävligt snygga omslag.
CD-skivan är död, länge leve vaxet! Vad som får en att skälva inombords är dock när det är ett riktigt gött omslag till som slukar en totalt. Årets vinnare på den fronten heter Ambush. Vem vinner år 2015?

5. Att jag själv får debutera som låtskrivare på Danger Avenue’s andra platta.
Att få höra en låt man själv skrivit på vinylspelaren är en stor dröm jag har, 2015 hoppas jag att den kan bli besannad med mitt band Danger Avenue. Det gäller att vässa pennan rejält.

Skribent: Viktor Skatt