11262421_1087887824560246_8383378377083123231_o

Bästa album 2015:
10. Frank Carter & The Rattlesnakes – Blossom
9 .Myrkur – M
8 .Killing Joke – Pylon
7. Deafheaven – New Bermuda
6. Tribulation – Children of the Night


5. Hope Drone – Cloak of Ash
Hur förnyar man black metal-genren? En genre som inte vill (eller får) förändras? JO, man skiter i alla så kallade regler och gör genren till sin egen. Här rör vi oss genom monstruösa, köttuggande riff och avskalade, kalla riff. Inom loppet av ett par minuter. OBS! Inget för den som skräms av längre låtlängder.

4. Thåström – Den morronen
Joakim Thåström
har gått från skränig punkhjälte till att göra musik så avskalad och vacker att den kan få en att tro att man befinner sig på någon av de många platser som han sjunger om. Den morronen är inte diskografins starkaste, men det säger mer om kvalitén hos denna man än om något annat.

3. Ghost – Meliora
På gruppens tredje släpp balanserar man mellan första skivans råhet och andra albumets episka drag och det visar sig vara en vinnare. Hade inte skivan varit så kort hade vi kanske hittat den på en högre palcering?

1. Iron Maiden – The Book Of Souls och Raised Fist – From the North
Fusk menar kanske visa, men faktum är att jag inte kan avgöra vilket av dessa släpp som är starkast. Det enda släppt av en av hårdrockens giganter, sex stycken britter som turnerat världen över i 30 år. Det andra från fem killar ifrån Norrland. Det ena som gärna låter låtarna växa över 10-minuttersstrecket, det andra gärna inte över 3-minutersstrecket. Ändå finns det gemensamma nämnare; båda grupperna har hittat ett eget sound, bygger musiken på egensinniga melodier och använder sig av urstarka refränger. Vad mer kräver vi?

Bästa låtar 2015:

5. Mustasch – The Rider
Det ska erkännas att jag aldrig har varit ett större fan av Mustasch testosteronrock. När jag därför hörde detta lugnare, känsligare stycke musik så blev jag totalt golvad. Att även stora delar av skivan håller hög klass gör ju inte direkt någon skada heller.

4. The Moth Gatherer – Attacus Atlas
Sällan har postmetal låtit så välskriven som detta nummer gör. Jag tror vi får backa tillbaka till när Cult of Luna släppte genrens bästa låt i form av Dark City, Dead Man för att hitta något som kommer i närheten. Det är intensivt men på samma gång vackert. The Moth Gatherer har något stort på gång.

3. Refused – Elektra
När detta banbrytande band annonserade att man minsann har spelat in ett nytt album fylldes jag både av glädje och skräck. Glädje av att Refused faktiskt kommer att släppa nytt material och rädlsa för att bandet inte kommer kunna följa upp makalösa Shape of Punk to Come. Elektra kändes som en käftsmäll, som att bandet fortfarande kunde. Stora delar av det färdiga albumet, Freedom, gjorde det inte.

2. Raised Fist – In Circles
Till er som ännu inte förstått storheten hos dessa norrlänningar så är det här låten ni borde börja med. Här finns intensitet, snygga melodier och ett manifest om vad Raised Fist faktiskt handlar om.

1. Iron Maiden The Red and the Black
Egentligen finns det flera låtar från detta mästerverk som skulle kunna ta plats på denna lista, men just detta 13-minutersstycke definierar för mig vad Iron Maiden handlar om, och är också till stor del den musikaliska perfektionen. Trots sin längd blir låten aldrig invecklad i sitt arrangemang, utan präglas av en lekfylld lust till musiksskapande, sådan som bara Mr Harris kan åstadkomma. Här avlöser snygga riff varandra i ett bortskämt tempo samtidigt som det lättsjunget och lätt att komma ihåg.

Bästa spelningar 2015:

5. Nightwish Arenan/Fryshuset
Den finska gruppen känns pånyttfödd, åtminstone i det levande sammanhanget. Plötsligt visar man energi och liveglädje och dessutom toppar man det hela med ett gäng rökare och fyrverkier.

4.Ghost Annexet
Att Ghost sysslar mycket med det estetiska gör att en konsert med dessa anonyma musiker blir till en upplevelse för fler sinnen än öronen. Ögonen får sig en rejäl dos att ta in, och även luktsinnet påverkar av rökelsen. När dessutom låtmaterialet framförs på ett klanderfritt sätt blir det närmast en (o)religiös upplevelse.

3. Thåström Annexet
Att denna man efter så många år i branschen kan fortsätta att överraska förstår jag inte. Trots att han vägrar att återupprepa sig har han hittat ett tydligt sätt att framföra sin musik på och jag blir lika bortblåst varenda gång.

2. Raised Fist Klubben/Fryshuset
Svett, träningsvärk och brutna ben. Precis som en hardcore-spelning ska vara, och detta måste vara den bästa i sitt slag som jag har varit på. Den som under denna kväll kunde motstå frestelsen att hytta nävarna i luften och skrika med i refrängerna vet inte vad musik är.

1. Opeth Stockholms konserthus
Det var menat att vara ett 25-årsjubileum där bandet framför Ghost Reveries i sin helhet, tillsammans med annat godis ur bandets karriär. Istället blir en perfekt uppvisning i konstformen att förpacka och leverera en hårdrockskonsert ska gå till. Precis så lätt, och så svårt, är det

En Spotify-lista med låtar som man bör ha hört 2015 hittar ni här.