Skatt

Då var det till slut dags att sammanfatta detta rockår, 2015 bjöd på extremt mycket kvalitativ rock och albumsläppen har stundtals haglat över en. Gamla artister har ryckt upp sig, nya har visat framfötterna. 2015 är ett år då rocken varit mer vital än någonsin. Som ni ser i listorna nedan har Sverige varit helt outstanding i musikvärlden detta år, det är med otrolig stolthet vi kan konstatera att vi fullkomligt spottar ur oss kvalitet i lilla landet lagom. Oerhört glädjande.
För egen del har jag aldrig sett så mycket band som under 2015, det har varit ett sant nöje att få så så våldsamt många akter i så många olika städer.
Via Spotify kan ni njuta av undertecknads 100 favoritlåtar under 2015, dock max två låtar per släpp. Lyssna här.

2015 års bästa album

1. EclipseArmageddonize
Förra året toppade H.E.A.T denna lista, detta år är det ännu ett melodiöst band från Sveriges östra kust som kammar hem vinsten. Eclipse är bandet som jag inte lyssnat på innan, när Armageddonize dök upp blev det dock ändring på detta. Låtmaterialet är helt våldsamt bra, det är musikalisk doping och det är inte ens kul. Det är ett så otroligt jävla bra material. Hooksen och melodierna är av allra högsta världsklass och bandet är i sitt livs form. Jag brukar tycka att Frontiers Records numera släpper mestadels intetsägande och tråkiga plattor, Eclipse är ett lysande undantag som går rätt in i hjärtat. Fullkomligt lysande.

2. HorisontOdyssey
Jag har tyckt om Horisont rejält sedan debuten, det har dock aldrig varit ett band jag plöjer album med i tid och otid. I år kom dock vändningen, då plattan Odyssey släpptes med dunder och brak. Titelspåret och albumöppnaren är ett epos av total mästarklass som fullkomligt kör över det mesta de gjort tidigare. Det är fokuserat, genomtänkt, grandiost och det slår luften ur en direkt. Över hela skivan breddar man sig åt alla håll och det är som att man lagt i både en och två växlar till. När ett redan hyllat band får sina tidigare plattor att blekna i jämförelse är det bara att hylla bedriften.

3. Imperial State Electric Honk Machine
Kommentarer är överflödiga, varje gång Nicke Andersson släpper nytt lyckas han skapa en hype och han levererar alltid. ISE har blivit en rockkraft som är en evig garant för kvalitet både på scen och på skiva, medlemmarna var och en för sig håller högsta klass som musiker och sättet de spelar klassisk rock på är överlägset.

4. GhostMeliora
Jag har definitivt uppskattat en del av bandets material tidigare men har samtidigt aldrig fastnat rejält. Med Meliora tar bandet ett rejält kliv upp och visar att de menar allvar. Låtarna är vassare, soundet är vassare och det verkar som att man tagit in nytt blod i rytmsektionen som känns bättre nu. Med He Is har man även en superhit, det är vad jag har saknat på tidigare släpp. En riktig jäkla pärla. Även låtar som Majesty, Cirice och Absolution är riktigt bra. Till slut vann de över mig, de namnlösa gastarna.

5. EuropeWar Of Kings
Jag har haft så himla svårt för Europes plattor efter återföreningen, således hade jag inga förväntningar alls när det kom till War Of Kings. Glädjen blev stor när jag upptäckte att grabbarna återigen hade hittat rätt. Det visade sig att de gått tillbaks till sina influenser på allvar, tonat ner det där nedstämda tramset och satsat på en mer klassisk produktion. Mycket Deep Purple, Rainbow och annat gott från 70-talet har inspirerat denna platta. När jag hörde Days Of Rock N Roll visste jag att de hade hittat hem, sedan är albumet fyllt med dynamiska kanonstycken. Äntligen lite fokus när gubbarna lekt klart och det blev ju skitbra!

2015 års bästa låtar

1. Märvel – The Hills Have Eyes
Första gången jag hörde låten satte den klorna i mig direkt, med den extremt medryckande visslingsmelodin och svängiga rytmen var det omöjligt att inte falla för detta musikaliska heroin. Genreöverskridande genialitet med otroligt slagkraftiga hooks. Märvel bjuder på den musikaliska toppnoteringen år 2015.

2. GhostHe Is
Oj vad bra det är när de till slut får till en riktig hit. Samtliga delar i låten är perfekta från början till slutet. Att de inte kände att de hittade något bra arrangemang för låten genom åren och var nära att droppa den gör det extra roligt. Den var perfekt från början.

3. EclipseThe Storm
En stark låt som handlar om känslorna som uppstår när en närstående person går bort. Låten har ett otroligt driv och är ruskigt välskriven. Melodiös så det sprutar om det och Erik Mårtensson visar att han är en magiker inom genren.

4. HorisontOdyssey
Bandet visar på ett otroligt självförtroende då de inleder sin nya platta med ett epos på nästan elva minuter. Helt vansinnigt och fullkomligt fantastiskt, vi bjuds på en resa genom tid och rum. Låtens olika delar avlöser varandra och sammanlagt blir det så mycket olika intryck att den blir som en platta i sig.

5. ScorpionsGoing Out With A Bang
Tyskarna skulle lägga ner men kom på att det var för roligt att lira, så de rev det beslutet. Öppningsspåret bjuder på bluesigt sväng och blytungt riffande. Refrängen är monstruös och hooksen sitter där de ska. Gubbarna visar inga tecken på att tappa stinget efter 50 år, de vill snarare rocka mer än någonsin.

2015 års bästa konserter

1. Van Halen i Bethel Woods, New York (2015-09-06)
I september var jag i New York på semester, av en ren slump råkade det sammanfalla med att Van Halen spelade i delstaten. Platsen var Bethel Woods Center For The Arts, som ligger ett stenkast ifrån där Woodstock-festivalen hölls 1969. I en stor amfiteater uppträder en av rockhistoriens giganter inför tiotusentals personer som samlats på en enorm slätt som breder ut sig framför scenen. Bandet som aldrig tycks komma till Europa står framför mina ögon och frontas av David Lee Roth, det är ju bara döläckert.
Som sångare är Diamond Dave dessvärre slut, men det är ju bara med honom som det är Van Halen på riktigt. Bandet är helt brutalt och Eddie Van Halen spelar som en total galning. Det är synd att frontmannen inte kan matcha sitt band men rent musikaliskt är det superbt. Hela inramningen och att till slut få se dessa legender live gör att det definitivt är värt en förstaplats på listan.

2. ScorpionsBarclays Center Brooklyn, New York (2015-09-12)
Jag fick även möjligheten att se Scorpions under min vistelse i New York. Det var andra gången jag såg bandet, första gången var i Sandviken 2012. Den gången kändes det som att de satsade på enbart säkra kort, nu bjöd bandet till rejält och plockade fram diverse godbitar jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Att få se Dynamite, Speedy’s Coming och Catch Your Train live var oerhört. Bandet var dessutom riktigt bra och Klaus visade att han är en av de stora sångarna.

3. Judas PriestSweden Rock Festival (2015-06-06)
Det mest påtagliga som hänt inom Priest är att gitarristen Richie Faulkner blivit en rejäl vitamininjektion i bandet och att Rob Halford opererat sin dåliga rygg. Dessa två sakerna har gjort Judas Priest till ett helt nytt band, ”the metal god” sjunger numera betydligt bättre och bandet är hetare än på mycket länge. De visar verkligen att även om Iron Maiden och Metallica må vara större så vet alla vilka det är som är kungar.

4. SlashSweden Rock Festival (2015-06-04)
Det är första gången jag ser Slash live, jag har haft lite svårt för hans sångare Myles Kennedy tidigare, men lagom till festivalen har han vunnit över mig.
Väl på scen visar de verkligen var skåpet ska stå, det egna materialet vävs ihop med Guns N Roses-klassikerna på ett bra sätt och det är verkligen ett ruskigt vasst framträdande vi får bevittna. Slash visar hur de stora grabbarna gör, det är proffsigt ända ut i fingerspetsarna och han visar att han bär upp sin legendstatus.

5. HorisontBio Roy (2015-10-30)
Ett av landets bästa liveband slog på stora trumman och bjöd upp till releaseparty på biografen Bio Roy i Göteborg. Som backdrop hade de en film från en raketuppskjutning på bioduken. Det blev exakt hur coolt som helst och tillsammans med det nya, fantastiska materialet förflyttades vi alla tillbaks i tiden till 70-talet.

Förhoppningar inför 2016

1. Att Ritchie Blackmore levererar när jag ser honom damma av rockguran i Stuttgart, Tyskland. Hoppas på många Rainbow-klassiker och att världens genom tiderna bästa gitarrist visar var skåpet ska stå.

2. Äntligen ska jag få se Queen! Ska bli fantastiskt kul att se, Adam Lambert får gärna göra sitt livs gig på Sweden Rock Festival.

3. Hur blir det egentligen med Guns N Roses och återföreningen? Följer utvecklingen utan förväntningar. Tills dess konstaterar vi att gamla Hellacopters får liv igen, fantastisk nyhet!

4. Att mitt band Danger Avenue ska släppa platta och få en hit.

5. Att festivalen jag är delägare i, Göteborg Rockfest, ska fortsätta växa.

Skribent: Viktor Skatt
Foto: Anders Hannola