Thin Lizzy

Efter många års väntan är det äntligen dags för den svenska dokumentären om Thin Lizzy att ha premiär i SVT den 6 maj.
Efter massiva önskemål från fansen gick det ej längre att undvika att köpa in denna unika inblick i ett av rockhistoriens mest inflytelserika och klassiska band.
Så här skriver Jörgen Holmstedt, som ligger bakom dokumentären och har jobbat med den i inte mindre än 14 år:

Thin Lizzy: nu, då och för evigt

En svensk rockumentär

Thin Lizzy hyllas ofta som oöverträffade inom den melodiska hårdrocken. På 70-talet skapade bandet ett unikt sound när man tvinnade gitarrharmonier kring sångaren och basisten Phil Lynotts lätta, effektiva melodier. Ett koncept som bildat skola och gett inspiration till mången frän livepose.
Thin Lizzy har ett starkt fäste i Sverige. Bandet är det enda som har spelat fem år på raken, 1979-83, på den i konsertsammanhang klassiska arenan Hovet i Stockholm.

I filmen tar Brian Downey, bandets trummis, oss runt i Dublin och visar var Thin Lizzy träffades och bodde tillsammans.
Bortgångne Phil Lynotts mamma Philomena bjuder in oss i sitt hem i Howth, Irland, berättar om sonen och välkomnar svenska fans att besöka henne.
Brian Robertson, gitarrist i bandets klassiska upplaga, strosar runt på Gröna Lund och sätter sig på scenen och minns den klassiska Lizzykonserten där den 10 augusti 1977.
Även gruppmedlemmarna Gary Moore, Scott Gorham, Eric Bell, John Sykes och Darren Wharton intervjuas.
Metallica-sångaren James Hetfield hyllar Phil Lynott som den bäste låtskrivaren någonsin.

Filmen innehåller allt som gör en dokumentär sevärd: vänskap, bråk, framgångar, misslyckanden, revansch, desperation, missbruk, ond bråd död och tidlösa rocklåtar som ”The Boys Are Back In Town”, ”Jailbreak”, ”Rosalie” och ”Whiskey In The Jar”.

Thin Lizzy: nu, då och för evigt” är den första svenska dokumentärfilmen om ett internationellt band någonsin. Det är resultatet av 14 års arbete.

Fredag 6 maj kl 22:30 SVT1 med repriser 7 maj kl 15:55 SVT1 och 10 maj kl 00:45 SVT1. SVT Play i 30 dagar.”