Sommaren går mot sitt oundvikliga slut och vi går en mörk tid till mötes. Men misströsta ej! Det finns gott om musik som trivs bäst i mörker och september ser ut att bli en riktigt bra månad på skivsläppsfronten. Sajko tipsar om sju heta album ni inte bör missa och du kan lyssna på de låtar som släppts hittills i en spellista HÄR.
1. Paradise Lost – Medusa
Releasedatum: 1/9
Bolag: Nuclear Blast
Det är bara två år sedan anrika Paradise Lost släppte sitt fjortonde, oväntat tunga album The Plague Within, men bandet är redan tillbaka med en ny giv. Förhoppningarna om en skiva som följer den föregående i det utstakade hårdare spåret är höga – särskilt efter att gitarristen Greg Mackintosh sagt i intervjuer att Medusa troligen är deras tyngsta släpp hittills och att det verkligen rör sig i doom metal-genren. Första singeln, The Longest Winter, släpptes bara några dagar innan bandets spelning på Gefle Metal Festival i somras och livetappningen visade att det onekligen är i denna återfunna tyngd som bandet gör sig bäst. Sedan dess har vi även fått höra Blood And Chaos – visserligen presenterad med en minst sagt dystopisk video, men trots det ett piggare och mer karaktäristiskt melodiskt nummer.
Mycket bådar gott inför det kommande albumet Medusa, som jag definitivt tycker att man ägna en lyssning eller två. Om man har möjlighet bör en dessutom försöka se bandet när de kommer till Sverige om en månad (Göteborg 30/9, Uppsala 5/10 och Karlstad 6/10), om inte annat så för att förbanden Pallbearer och Sinistro är minst lika sevärda som huvudakten.
Låtlista:
1. Fearless Sky
2. Gods Of Ancient
3. From The Gallows
4. The Longest Winter
5. Medusa
6. No Passage For The Dead
7. Blood & Chaos
8. Until The Grave
2. Usnea – Portals Into Futility
Releasedatum: 8/9
Bolag: Relapse Records
Om man gillar sin begravningsdoom elegant deprimerande bör man hålla öronen öppna den 8:e september. Usnea från Portland, Oregon, släpper då en tredje fullängdare som fått den upplyftande titeln Portals Into Futility. Albumet består av endast fem låtar, men eftersom det är doom finns lyckligtvis ingen anledning till att bli ledsen över detta faktum. En försmak på hur de 56 minuterna låter ges i två av de spår som släppts, Lathe Of Heaven och Pyrrhic Victory. Det är såväl drivande desperat som stilla och sorgesamt och man kan redan ana en värdig uppföljare till treåringen Random Cosmic Violence.
Usnea spelar på Undergången i Stockholm den 11:e oktober tillsammans med Ufomammut – möjligen den tyngsta bokningen någonsin för klubben som huserar på David Bagares Gata 15.
Låtlista:
1. Eidolons And The Increate
2. Lathe Of Heaven
3. Demon Haunted World
4. Pyrrhic Victory
5. A Crown Of Desolation
3. Myrkur – Mareridt
Releasedatum: 15/9
Bolag: Relapse Records
När du vaknar kallsvettig och skrikande efter den värsta av mardrömmar, känner du då för att bearbeta hemskheterna eller föredrar du att fortast möjligt glömma och gå vidare? Amalie Bruun, hjärnan bakom svartmetallsprojektet Myrkur, har tagit till vara på sina mardrömmar för att skriva sitt andra album, som passande nog fått titeln Mareridt – ”mardröm” på det vackra modersmålet. Myrkurs musik håller alltid dörren öppen för ytterligheter: blastbeats paras ihop med den vänaste av sång, folkmelodier spelade på traditionella instrument möter fasansfullt farligt growl och engelskspråkiga textrader byts utan förvarning ut till danska. Myrkur handplockar influenser från vitt skilda håll, infogar personlighet med sin röst och musikaliska arrangemang och knyter ihop det hela med en blodröd tråd. Lite särskilt kan man se fram emot sjunde spåret Funeral, på vilket Chelsea Wolfe medverkar.
Myrkur spelar någonstans ute på Östersjön den 26-27 oktober, närmare bestämt på Close-Up Båten mellan Stockholm och Åbo tillsammans med en absurt bra line-up (säkra din hytt HÄR) och på Debaser Strand i Stockholm med isländska Sólstafir den 20/12 (biljetter).
Låtlista:
1. Mareridt
2. Måneblôt
3. The Serpent
4. Crown
5. Elleskudt
6. De Tre Piker
7. Funeral
8. Ulvinde
9. Gladiatrix
10. Kætteren
11. Børnehjem
4. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
Releasedatum: 22/9
Bolag: Sargent House
”flux, hiss, welt, groan, swarm, spun, scrape, strain” – dessa är ledorden, inspirationen till Chelsea Wolfes femte studioalbum, Hiss Spun. Kanske får man direkt en klar (ljud)bild av hur detta kan låta, kanske inte, men jag räknar med att ingen kommer att vara besviken den 22:a september när de 12 låtar som utgör albumet släpps. De som såg henne på Kraken eller Babel i juni fick redan då höra en del nya låtar och sedan dess har 16 Psyche, Vex och Offering släppts som singlar. Samtliga mörkt atmosfäriska, fängslande magiska och galet lovande. Den bästa upplevelsen är dock live, så vi får bara hoppas att Chelsea återvänder till Sverige inom kort.
Låtlista:
1. Spun
2. 16 Psyche
3. Vex
4. Strain
5. The Culling
6. Particle Flux
7. Twin Fawn
8. Offering
9. Static Hum
10. Welt
11. Two Spirit
12. Scrape
5. Satyricon – Deep Calleth Upon Deep
Releasedatum: 22/9
Bolag: Napalm Records
Kanske finns det lite extra spänning kring Satyricons kommande album eftersom 2013 års självbetitlade släpp visade upp en okonventionell, ny sida av bandet. Skiva nummer nio i ordningen har fått titeln Deep Calleth Upon Deep och pryds av ett verk av självaste Edvard Munch (vars skissartade natur har gett upphov till en hel del reaktioner). Titelspåret släpptes nyligen som singel och låter om jag ska vara ärlig ganska tunt – varken refrängens körarrangemang eller Frosts baskaggetramp lyckas väga upp för detta. Trots detta känner jag pepp – jag tror att det är bandets oberäkelighet som fortfarande håller mig på helspänn. Förra plattans tröstlöst sorgsna sound ger mig seriöst fortfarande rysningar och de oväntade grepp som togs då kändes som ett steg framåt, för att inte fastna i en allt för repetitiv ljudbild. Den stora frågan nu är huruvida man valt att fortsätta på ett utvecklande spår eller jaga sina rötter – kanske klarar man av att göra båda?
Angående omslaget (jag vill också säga min mening i #satyricongate!!), tycker jag det är ett genialt trendbrott i black metal-omslagens värld – det att visar på hur mycket av genrens grundelement som faktiskt återfinns i historisk och samtida konst. Dessutom är det lite ”fuck off” att ha ett så vitt omslag i den uppsjö av mörka toner som utgör metalkonstens kanon.
Satyricon spelar på Pustervik i Göteborg den 20/10 och Fryshuset i Stockholm den 21/10 med Suicidal Angels och Fight The Fight (biljetter).
Låtlista:
1. Midnight Serpent
2. Blood Cracks Open The Ground
3. To Your Brethren In The Dark
4. Deep Calleth Upon Deep
5. The Ghost Of Rome
6. Dissonant
7. Black Wings And Withering Gloom
8. Burial Rite
6. Grave Pleasures – Motherblood
Releasedatum: 29/9
Bolag: Century Media Records
Finlands främsta postpunkare tillika undergångsromantiker Grave Pleasures reste sig ur askan efter att undergroundhype:ade Beastmilk splittrades och tog därifrån med sig de fruktansvärt fängslande poprefrängerna och det dödligt dansanta öset. McNerney och den nya konstellationen har redan befäst sin status med Dreamcrash, en platta med ett lika delar förförande som förgörande sound. I slutet av månaden kommer andra skivan Motherblood och den har fått ett av de snyggaste omslagen någonsin i ett fotografi av Tekla Vály. Den låter säkert bättre också endast på grund av detta faktum. De två låtar som släppts hittills har, som sig bör, båda starka refränger, och ger, som sig bör, en känsla av seriös apokalypsflirt. Videon till Be My Hiroshima består dessutom av videoklipp upptagna under omslagsfotograferingen. Se och förundras av det arrangerade fotografiets storhet. Och musikens ödesdigra hook.
Grave Pleasures är galet bra live (ni som dansade på Klubb DÖD förra hösten vet), men har hittills inga spelningar bokade i Sverige – trots att de spelar i Oslo och Helsingfors tillsammans med Virus(!!!) med en dag emellan. Oh well. Vi får bara hoppas att de bevärdigar oss ett besök snart oavsett. Gör mig en tjänst och be till valfri överherre/dam att så sker.
Låtlista:
1. Infatuation Overkill
2. Doomsday Rainbows
3. Be My Hiroshima
4. Joy Through Death
5. Mind Intruder
6. Laughing Abyss
7. Falling For An Atom Bomb
8. Atomic Christ
9. Deadenders
10. Haunted Afterlife
7. Monolord – Rust
Releasedatum: 29/9
Bolag: RidingEasy Records
Doomhärskarna i Monolord är tillbaka med tredje albumet Rust, men ingenting tyder på att göteborgstrion skulle vara (ring)rostig på något vis. Att följa upp 2015 års Vænir är dock ingenting man gör allt för lättvindigt, med tanke på hur enormt mäktig, tung och rå den plattan låter. Bandet verkar dock ha groovet med koffeinet i blodet och det redan släppta titelspåret lovar mycket (huruvida man kan ana det avlägsna ljudet av en kaffebryggare får ni själva avgöra). Om man önskar sig melankoli i kombination med fläskiga riff över en skön sörja av bastoner kan jag inte tänka mig att man blir besviken.
Låtlista:
1. Where Death Meets The Sea
2. Dear Lucifer
3. Rust
4. Wormland
5. Forgotten Lands
6. At Niceae
Skribent: Sajko