HRR_359_Cover.indd
Release: 2014-03-05
Bolag: High Roller Records

Ambush är det senaste namnet som kommit från den småländska heavy metal-vågen, ett intressant band som dök upp i allmänhetens ögon under 2013 och som redan knutit sig till det tyska bolaget High Roller Records. Efter att ha släppt en kassett-demo (som även finns på Spotify, klicka här) och arbetat hårt med marknadsföring är det till våren 2014 som Ambush på allvar ska befästa sin position som en heavy metal-kraft att räkna med på allvar. Först släpper man singeln Natural Born Killers med b-sidan Heading East.

Natural Born Killers drar igång på klassiskt Accept-manér och liveklipp av låten visar hur bandet gungar fram och tillbaks i takt med riffet.
Låten i sig är stabil, gitarristerna Olof Engqvist och Adam Hagelin lägger vassa guror över den raka rytmsektionen bestående av Ludwig Sjöholm (bas) och Linus Fritzson (trummor). Sångaren Oskar Jacobsson har det tuffa uppdraget att sätta Ambush på kartan inom en genre som under sina glansdagar producerade några av de allra största sångarna som gått i ett par boots. Han gör det med bravud även om man hör att han ännu inte är helt färdiglärd som vokalist, detta band ligger i startgropen av sin karriär och kommer att utveckas stabilt framöver.
Jag gillar det faktum att man blandar rak och hård heavy metal med starka melodier, det är det som skiljer agnarna från vetet. En ännu större produktion av framför allt trummorna hade gett soundet den där extra punchen, men det är riktigt starkt material vi möter här.

B-sidan Heading East är en fartfylld historia där dubbeltrampet leder vägen. Låten osar av det gravt underskattade hjältebandet Riot som hade samma talang, de var mästare på att göra hård musik med hooks och bra melodier.
Man får med samtliga klassiska knep i låten och solot är en gitarr-orgie där man levererar allt som en långhårig kille/tjej i jeansväst och tighta jeans någonsin kan tänkas efterfråga.
Jag tror definitivt att det kan gå bra för bandet ifall de får till det med skivan, de är drivna som få och backar upp det med talang och bra drag.

Bäst: Heading East
Sämst: Ingenting direkt, men jag vill helst ha lite mer tryck i trummorna så att man riktigt känner kaggarna i bröstet. Om inte annat är det bara att ta sig till spelstället när de dyker upp i ens stad, vilket inte lär dröja länge.
Betyg: 7,5

Skribent: Viktor Skatt

Ambush på Facebook

Promovideo till Don’t Shoot (Let ’em Burn) från 2013