GuanoApesOffline

 

Release: 30/5 – 2014
Bolag: Sony Music 

Ni kanske känner igen bandnamnet? Det är det tyska nu metal-bandet som under 90-talet släppte singlar som Lords of The Boards, No Speech och framförallt Open Your Eyes. Under 2000-talet blev det tyst om gruppen, vilket också ledde till att gruppen lade ner verksamheten.

2011 släppte gruppen plötsligt sitt comeback-album Bel Air. En trist historia som inte alls påminde om gruppens kaxiga, skate-inspirerade metal. Istället handlade det om radiovänlig rock där soundet poppats till rejält och sångerskan Sandra Nasic tyckts glömma sin 1990-tals attityd. Gruppen försökte visa upp en vuxnare och mognare sida. Albumet mottogs väl i hemlandet, men förbisågs i övriga världen.

Nu släpper gruppen albumet Offline som fortsätter på samma linje som föregångaren i många avseenden. Det handlar fortfarande om en poppig form av metal, men låtmaterialet har denna gång blivit starkare. Kanske har gruppen blivit säkrare på att skriva denna typ av musik? Dessutom uppskattar jag att Sandra Nasic tuffat till sin sångstil lite till detta album. Ett klart steg i rätt riktning.

Den som letar efter låtar som påminner om singlarna som nämndes här ovan, eller något från deras tidigare släpp över huvudtaget, lär bli besviken. De lyser nämligen med sina frånvaro även denna gång. Jiggle är egentligen det enda spår som påminner om det Guano Apes vi lärde känna. Spåret låter som en överbliven låt från gruppens nittiotal, fast givetvis omarbetad.

Men är resten av materialet dåligt? Inte direkt. De allra flesta låtarna bygger på och bärs fram av starka refränger, Close To The Sun kan statuera bäst exempel här. Dessutom finns det partier i flera av låtarna som gör just den låten lyssningsvärd. I Like Somebody är det exempelvis låtens mittparti som jag minns bäst, i Cried All Out är det låtens goth-minnande basdriv och i Water Wars är det låtens snygga gitarriff.

Dessvärre innehåller albumet för många långsammare låtar för att det ska kunna ta fart ordentligt. Dessutom påminner flera av låtarna om varandra. Det känns oklart vilken publik Guano Apes har riktat sig till med Offline, för de gamla fansen lär gå i taket av flera av spåren. Hey Last Beautiful och Numen hade exempelvis platsat i en spellista på en popradiostation (tänk Maroon 5). Resultatet blir därför, minst sagt, splittrat och långt ifrån den fantastiska Don’t Give Me Names.

Bäst: Jiggle.
Sämst: I It’s Not Over blir det väl smörigt.
Betyg: 5 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby