Release 31/10-2011
Universal Republic Records, UMG Recordings
Producerat av Jay Ruston

Glamrockbandet Steel Panther har gjort det igen. En skiva med catchiga låtar som innehåller oerhört underhållande texter. Balls Out är deras andra skiva sedan de döpte om sig från Metal Skool. Efter att ha lyssnat sönder förra skivan Feel The Steel från 2009 på alla förfester tänkte jag något i stil med “Tack för en jävligt kul grej grabbar, synd att det är över nu”.

Ni kanske kan föreställa er min förtjusning när jag fick veta att det var nytt material på gång. Mina stora funderingar kring denna nysläppta skiva har ungefär varit: Kan de verkligen göra en värdig uppföljare till förra skivan? Kan man skriva fler låtar som handlar om sex, droger, horor och otrohet utan att det blir enformigt?

Mitt svar på båda frågorna blir: Ja. De har gjort en skiva som innehåller allt man behöver. De peppande låtarna Gold Digging Whore, Let Me Cum In och Tomorrow Night som man taggar till med på förfesten, de fartfyllda partylåtarna I Like Drugs, 17 Girls In A Row, Supersonic Sex Machine och It Won’t Suck Itself som man sparar till den riktiga festen (eller har som önskemål till den som är dj på det rockhak man hänger på under kvällen), de lite mer mysigt lugna låtarna Just Like Tiger Woods, Why Can’t You Trust Me och That’s What Girls Are For till efterfesten och resten av låtarna till att lyssna på precis när som helst. Den ultimata partyskivan!

Även om ungefär 90 procent av låtarna handlar om analsex kan jag inte föreställa mig någon människa som inte blir glad av att lyssna på Balls Out. De varierar i alla fall det genomgående temat lite genom att sjunga lite om sig själva, Tiger Woods, Ron Jeremy, Aerosmith, Iron Maiden och diverse andra kändisar och artister. Låtarna som fastnar mest på hjärnan är utan tvekan If You Really Really Love Me och Tomorrow Night. Refrängerna sitter som berget efter en genomlyssning.

Vissa låtar må vara snäppet segare än andra men trots detta tycker jag att det fungerar. Partystämningen dör ut lite under Why Can’t You Trust Me och That’s What Girls Are For som kommer just efter varandra. Sista låten Weenie Ride känns lite överflödig även om texten är sådär typiskt Steel Panther-snuskig. Resten av låtarna på skivan kompenserar för dessa lite mindre ösiga låtarna och resultatet som helhet blir faktiskt över förväntan. Det är underhållande att lyssna på ett band som inte verkar ha några hämningar när det gäller att skriva sjukt roliga låttexter. Att de dessutom faktiskt är duktiga musiker är ett stort plus. Balls Out får helt klart ett godkänt betyg av mig!

Låtlista:

1. In The Future (Intro)

2. Supersonic Sex Machine

3. Just Like Tiger Woods

4. 17 Girls In A Row

5. If You Really Really Love Me

6. It Won’t Suck Itself

7. Tomorrow Night

8. Why Can’t You Trust Me

9. That’s What Girls Are For

10. Gold Digging Whore

11. I Like Drugs

12. Critter

13. Let Me Cum In

14. Weenie RideBäst: I Like Drugs och Tomorrow Night
Sämst: Weenie Ride
Betyg: 8/10