• Festival

System Of A Down

Vi på Getaway Rock Festival har alltid sett en spelning med System of a Down i Gävle som något av en hägring. Genom att vända ut och in på rock ’n’ roll, dränka den i ett bad av populär- och finkultur och sedan vrida ur till sista droppen har bandet designat om vår kända verklighet. Trots att samhällskritiken i texterna är svidande, trots att förutsägbarhet är oförenlig med enastående album som Hypnotize, Mezmerize eller vad än SOAD tar sig an, så har de lyckats samla miljoner av fans och sålt än fler miljoner skivor. Trotset hos bandet har tagit dem dit de är idag, motviljan att ta sociala, ekonomiska och strukturella obalanser och orättvisor för givna är lyckligtvis något som delas av många. System of a Down är helt klart ett av de viktigaste banden av vår tid och tveklöst festivalens största bokning någonsin.

Vi är även oerhört glada över att Katatonia förärar oss med ett besök i sommar. I år är det TJUGO år sedan bandet presenterade sig med debuten Dance of December Souls som lyckades fängsla lyssnarna med ett lika svävande som brutalt sound. Förra året kom bandets nionde album Dead End Kings och det har undantagslöst mottagits med översvallande beröm som en av 2012 års bästa plattor från både fans och kritiker. Det finns inga som likt Katatonia kan färdas i mörkret där essensen av låtarna är en ogenomtränglig tungsinthet, där den framträdande kärnan och själen i musiken består av ett svårmod där varje solstråles bräckliga lyster överträffas av den mörka skugga de möjliggör.

Getaway Rock Festival 2013 hålls i Gävle den 8 – 10 augusti.
Sedan tidigare klara artister/band är; In Flames, Deep Purple, Lamb Of God, Trivium, Electric Wizard, As I Lay Dying, Iced Earth, Cult of Luna, Amaranthe, Eluveitie och Alcest. Fler akter tillkommer.
Biljetter säljs genom Eventim; www.eventim.se/getawayrock

facebook.com/getawayrock

FKP Scorpio Getaway