Release: 29/1 – 2021
Bolag: Century Media 

Sällan har ett album haft en mer träffande titel än Tribulations femte album Where the Gloom Becomes SoundDet är mörkt, dystert och mollbaserat men på samma gång även hårt, melodiskt och i vissa låtar går det till och med att skönja drag av allsångsrefränger.

Tribulations recept känns igen vid det här laget. Denna skiva följer samma väg som föregångarna The Children of the Night (2015) och Down Below (2018), med undantaget att det kanske har blivit ännu dystrare denna gång. Men mycket känns igen. Johannes Andersson fortsätter att spotta ur sig orden med sin omisskännliga energi medan gitarristerna Adam Zaars och Jonathan Hultén levererar sina riff och fyller ut ljudbilden med snygga melodier. Att detta blir den sistnämndes svanesång med gruppen kan ses som ett orosmoln inför framtiden, men det är inget som har påverkat kvaliteten på denna giv.

Under inledande trion In RemembranceHour of the Wolf och Leviathans är det omöjligt att tappa fokus. Låtarna liksom letar sig in i trumhinnan och bygger bo och influenserna från gamla Ingmar Bergman-filmer blir uppenbara. Allra bäst blir det i Daughter of the Djinn där de instrumentala partierna får skina som klarast. Det är som att man faller i trans.

Men ska vi vara ärliga är Where the Gloom Becomes Sound inte riktigt lika bra som sina två föregångare. Här finns låtar som Elementals och Inanna som inte riktigt vill lyfta och får mig att för första gången i bandets historia önska att låtarna var åtminstone någon minut kortare. Men att det fortfarande är en vansinnigt bra skiva råder det ingen tvivel om.

Betyg: 8/10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby