rivalKlicka på rubrikerna för att komma till recensioner av albumet eller konserten.

Bästa skivor 2012

1. Van Halen – A Different Kind Of Truth
Efter 28 år är David Lee Roth tillbaks bakom micken på en Van Halen-platta, på vilken bandet visar en sällan skådad glöd och bredd. En överraskning, trots att man vet vad dessa herrar är kapabla till.
Låtmaterialet är bländande, texterna är sylvassa och Eddie Van Halen är i sitt livs form!

2. Imperial State Electric – Pop War
Nicke Andersson är ett geni, behöver man säga något mer? Soundet är tidlöst och melodierna är i absoluta världsklass. Allt finns där och inga hooks saknas, det är bara att kapitulera för detta mästerverk.

3. The Scams – Bombs Away
The Scams reser sig och tar det hela till nästa nivå med en helt superb platta. Bandet ångar på som en småländsk traktor och krossar allt som står i vägen, ingen är gladare över detta än jag.
Ett hjälteband som äntligen börjar få det erkännande de förtjänat sedan debuten.

4. Accept – Stalingrad
Frågan var ifall man kunde följa upp Blood Of The Nations, svaret blev ett rungande ”jo för fan”!
Stalingrad innehåller enormt starka riff och Wolf Hoffmann styr skutan med järnhand. Gitarrspelet är helt fantastiskt, resten av bandet går dock ej att klaga på.

5. The Darkness – Hot Cakes
Återtåget blir stor succé och The Darkness visar att de fortfarande kan skriva fruktansvärt starka låtar. Minst fem spår hade kunnat vara förstasinglar. Brittiskt så det skriker om det och den underbara humorn är intakt.

Bästa låtar 2012

1. Aerosmith – Out Go The Lights
Helt magisk låt som visar att Aerosmith fortfarande dominerar, sällan blir man så däckad av ett band som svänger till det. Bostons stoltheter får till en praktträff som sätter sig direkt.

2. Accept – Hung, Drawn And Quartered
Helvete vilket riff, man kan omöjligt vara hårdare än Accept. Total slakt, Wolf Hoffmann och Mark Tornillo står för de stora insatserna i detta mästerverk.

3. Van Halen – As Is
Vad gör gubbarna?! Efter det slöa introt tas vi med på en åktur som heter duga, Eddie Van Halens fingrar vilar inte så mycket som en tusendel. Wow!
Van Halen blir inte äldre, de blir coolare.

4. The Scams – Pour Me One More
Vilken jäkla party-rökare! Helt sinnessjukt ös, jag är helt golvad.
Kriss Biggs på sång funkar utmärkt, riffen är sylvassa och helheten är enorm.

5. H.E.A.T – Living On The Run
Vilken fullträff! Många klagade på att Erik hade svårt att sjunga Kennys låtar live, nu när materialet är anpassat efter hans register så inser man hur jäkla bra denna uppsättningen av bandet är.
Refrängen är helt magisk, stort sound som satan.

6. Graveyard – Slow Motion Countdown
Göteborgsbandet drar till med en långsammare historia, lite Roky Erickson-feeling på det och mitt hjärta är vunnet. En låt som går rakt in i själen, en av de vackraste låtarna i år.

7. The Gloria Story – Adore
Knappt två minuter av melodiöst kaos, låten sätter sig som klister på hjärnan och är omöjlig att tröttna på. En riktig rökare som får en att släppa allt som tynger en, för en kort stund hamnar man i ett slags trans där det bara finns kärlek och glädje.

8. KISS – Hell Or Hallelujah
Helt plötsligt låter KISS farliga och vitala igen, man går tillbaks till öset från Lick It Up och Asylum. Tänk om hela plattan hade varit lika bra.

9. Bonafide – The Mess
Hänsynslöst och krossande riff i Ted Nugent-klass, en av årets hårdaste och mest testosterondoftande låtar. Första gången jag hörde den blev jag helt paralyserad, det frenetiska gitarrsolandet i verserna borrade sig rätt igenom pannbenet och tog kontroll över mitt centrala nervsystem.

10. Bruce Springsteen – Wrecking Ball
Speciellt live var denna låten en riktigt krossande historia. ”And the hard times come, and the hard times go”-partiet är helt enormt, precis som hela låtens text och budskap.

Bästa konserter 2012

1. Lynyrd SkynyrdSweden Rock Festival, Norje (2012-06-09)
Mästerliga Lynyrd Skynyrd vräker på med en hit-kavalkad som heter duga, bandet svänger fortfarande något fruktansvärt och charmen från södra USA är oemotståndlig.
Slutet på Free Bird är ett klimax av galna mått, jag vill stanna där för evigt.

2. Twisted SisterSweden Rock Festival, Norje (2012-06-08)
Dee Snider är frontmännens frontman, hans energi tar det numera osminkade Twisted Sister till oanade höjder. Suverän spelning och ett stort ”Fuck you!” till de som tvivlat eller sett ner på Twisted Sister.

3. Beach BoysTrädgårdsföreningen, Göteborg (2012-07-29)
Bandet splittrades igen kort efter återföreningen, vilket gör det extra ljuvt att man fått se Beach Boys med Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston och David Marks.
Några av historiens kändaste kompositioner radas upp och setlistan är fullspäckad. Magiska stämmor och ett kanonband borgar för succé. Beach Boys är kungar.

4. Rival SonsTrädgårn, Göteborg (2012-10-20)
Bandet som bara växer och växer.  Ofattbart bra och de enskilda prestationerna är enastående. Detta är bästa gången av de tre gånger jag fått äran att se detta band under 2012.
Ett av få band som lyckas skapa magi under sina konserter.

5. Accept Trädgårn, Göteborg (2012-09-03)
Går inte att säga så mycket, Accept kör över en totalt med sin diskografi av stål. Går inte att misslyckas med den uppställningen och det självförtroendet man har idag.

Största besvikelserna 2012

1.  Magnum Sweden Rock Cruise (2012-10-04)
Arrangörsmiss så det skriker om det, sällan har jag varit så arg. Tidschemat undviker man totalt och innan Magnum hinner köra de klassiska låtarna så tvingas de bryta konserten för att Michael Monroe ska gå på. Något som dock dröjer ännu mer, Magnum hade absolut hunnit köra klart sitt set.
Det förstörde verkligen behållningen med kryssningen, uselt!

2. Black Sabbath ställer in.
Fy fan vad glad man var när man lyckades lösa plåtar till hårdrockens verkliga pionjärer, Black Sabbath! Orginalsättning dessutom, den som man hade missat senast de besökte Sverige.
I februari nås man av beskedet att bandet ställer in. Bill Ward startar en offentlig pajkastning och det blir pannkaka av hela återföreningen. Visst att han kanske har rätt och känner sig blåst, men sådant bör lösas tidigare och internt.

3. HAIL!Parken, Göteborg (2012-03-21)
Ca 20-30 tappra själar har tagit sig till Parken för att se HAIL! lira. Ett all star-band som dock inte är några stars. Spelar låtar från band de varit med i (Judas Priest, Megadeth, Slayer, Overkill), men enbart låtar de själva inte var med och skapade. Förutom Burn In Hell med Judas Priest.

4. KISS – Monster
Mitt favoritband någonsin släpper i år en bra skiva. Förstasingeln Hell Or Hallelujah fick mig att tappa hakan, resten av plattan är dock ganska beige och låter som ett enda långt spår. Man vill svänga som Led Zeppelin, men man har inte låtarna.

5. AxeSweden Rock Festival, Norje (2012-06-08)
Jag hade väntat mig mycket mer av kultbandet Axe. Det är tyvärr jättetråkigt att titta på, det fruktansvärda ösregnet gör inte heller att man kommer igång mer.
Tråkigt och trött framförande, kompetent men utan gnista. Halva bandet ser inhyrt ut.

Årets överraskning 2012

Van Halen kommer tillbaks och toklevererar. För bara några år sedan var Eddie Van Halen riktigt nere i skiten och man trodde ett tag att han var nära döden.
2012 ser han ut att vara frisk som en lärka och visar en sådan kreativitet att jag får gåshud. David Lee Roths texter är bättre än någonsin och Alex Van Halen trummar på som en vilde. Wolfgang Van Halen axlar rollen som basist på ett fenomenalt sätt, Michael Anthony går aldrig att ersätta men Wolfgang är det bästa valet. Vilka jäkla låtar och vilket jäkla gitarrlir!!! Dra mig baklänges!

Tankar inför 2013

* Status Quo lirar ihop med den klassiska sättningen, innehållandes John Coghlan och Alan Lancaster. Förmodligen blir det inte lika bra som ”dagens” sättning, men det är ju något visst när klassiska sättningar återförenas. Jag måste se det.

* Europe ska lira tidigt material på den exklusiva Sweden Rock Festival-konserten. Kommer de lösa det? Vad kan man förvänta sig för gäster? Det är väl bara Tony Reno som är rimlig enligt mig.

* Van Halen måste komma till Sverige.

* Deep Purple släpper nytt, vilket alltid är intressant! Ett av få favoritband jag inte sett live.

* Hur blir det nu med Black Sabbath?

Spotifylistan med de (enligt mig) bästa låtarna från 2012 kommer du till genom att klicka här.

Skribent: Viktor Skatt